Home Energetika Rusi prestali isporučivati plin Italiji

Rusi prestali isporučivati plin Italiji

by Goran Bandov

Objavio ENI u subotu

Rusija je prestala isporučivati plin Italiji, priopćila je talijanska energetska tvrtka Eni u subotu. Ruska tvrtka Gazprom obavijestila je u subotu Eni da više ne može isporučivati plin preko Austrije. Ruski plin inače stiže i distribuira se iz talijansko-austrijskog pograničnog grada Tarvisija.

Glasnogovornik Enija rekao je novinskoj agenciji ANSA da je Gazprom priopćio kako više ne može isporučivati plin Austriji. Međutim, prema informacijama iz Enija, Austrija nastavlja primati ruski plin, dodao je glasnogovornik.

Do izbijanja rata u Ukrajini Italija je oko 40 posto plina dobivala iz Rusije. Nakon toga su vlada u Rimu i Eni, tvrtka u djelomičnom državnom vlasništvu, sklopili sporazume s nekoliko drugih zemalja, poput Alžira, kako bi smanjili ovisnost o Moskvi.

Posljednjih mjeseci Italija je dobivala samo oko 25 plina iz Rusije. U posljednjih nekoliko dana isporučene količine su jako pale.

Italija će moći prebroditi zimu s postojećim zalihama plina i razinama protoka osim ako ne dođe do “katastrofalnih događaja”, rekao je u nedjelju ministar energetike.
“Imamo skladište plina popunjeno s više od 90% (kapaciteta)”, rekao je Roberto Cingolani za državni televizijski kanal Rai Tre, dodajući da plin i dalje stiže u Italiju, koja se također može osloniti na plan štednje uoči zime.

“Naše simulacije pokazuju da smo, ako ne bude katastrofalnih događaja kao što su vrlo hladni zimski mjeseci ili drugi ratni događaji (u Ukrajini), pokriveni za zimu”, rekao je.

“Problem u ovom trenutku nije dostupnost (plina), već (njegova) cijena”, rekao je Cingolani, dodajući da je Rim izdvojio druga sredstva za postizanje razine skladištenja od 92-93% kako bi bio fleksibilan u udarnim razdobljima tijekom zimske sezone.

Related Posts