Rusi pokrenuli novu emisiju o Putinu

Ruska televizijska postaja koju kontrolira Kremlj, pokrenula je novu tjednu emisiju posvećenu predsjedniku Vladimiru Putinu kako izgleda s namjerom podizanja njegove popularnosti koja je u velikom padu.
Prva epizoda koja je puštena u nedjelju na kanalu Rusija 1, prikazuje dugogodišnjeg čelnika države kako bere gljive u Sibiru te u razgovoru s rudarima i učenicima. Iako Putin već dominira u svim državnim medijima, ova nova emisija pod nazivom “Moskva. Kremlj. Putin” donosi drugačiji prikaz Putinovih aktivnosti. Ranije nenajavljena emisija počela se emitirati uslijed pada Putinove popularnosti koju je prouzročila vrlo nepopularna mirovinska reforma zbog koje je tisuće Rusa prosvjedovalo na ulicama.

“Ovo je projekt državne televizijske mreže VGTRK, a ne Kremlja”, izjavio je u ponedjeljak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. Rekao je i kako je bitno da su sve novosti vezane uz predsjednika i njegovog rasporeda prikazane točnima i bez ikakvog iskrivljivanja.

Dodaje i kako se Putin neće miješati u planiranje emisije. Međutim, sam Peskov je sudjelovao u prvoj epizodi u kojoj ga je intervjuirao pristaša Kremlja, Vladimir Solovjev. Peskov je u intervjuu hvalio Putinove osobne i poslovne uspjehe. “Putin voli ne samo djecu, nego i sve ljude. On je vrlo human čovjek”, rekao je Peskov gledateljima.

U većinskom dijelu emisije se branilo Putinovo stajalište oko kontroverzne mirovinske reforme koja je već tjednima glavna ruska tema. Putin je prošli tjedan u jednom od svojih rijetkih televizijskih obraćanja javnosti, s namjerom da ublaži reformu predložio mjeru povećanja dobne granice za umirovljenje za žene na pet umjesto na osam godina. Ipak se u cjelosti držao vladinog programa reformi.

Peskov je izjavio kako je Putin odlučio da se odmah obrati javnosti te “smo doslovno idući dan to snimili”. Vladini dužnosnici su u emisiji izjavili gledateljima da je Putin “preuzeo odgovornost za buduće generacije”. Tisuće ljudi je u nedjelju diljem zemlje prosvjedovalo protiv reforme unatoč Putinovom popuštanju.

Povjerenje u Putinovo predsjedništvo, koji je obećao da neće povećati dobne granice za umirovljenje, opalo je na 64 posto prošli mjesec s 80 posto u svibnju, rezultati su to državne ankete VTsIOM. Zadnji puta se ovoliki pad njegove popularnosti dogodio u siječnju 2014. samo nekoliko mjeseci nakon aneksije Krima od Ukrajine.

You may also like