Home Ekonomija Rusi otkazali hrvatsko-ruski gospodarski forum

Rusi otkazali hrvatsko-ruski gospodarski forum

by Petra Rajković

Veleposlanik Ruske federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov potvrdio  je da je otkazan hrvatsko-ruski gospodarski forum za N1 televiziju. 

Ja imam težak zadatak. Ja volim Hrvatsku, duboko poštujem Hrvatsku, i nećemo zaboraviti da su više od 50 godina Rusija i Sovjetski savez bili jedni od glavnih igrača u Jugoslaviji. Ja sam duboko zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa. Moj je zadatak, kao veleposlanika, da minimiziram bilo kakve posljedice.

Nije tajna da je robna razmjena s Hrvatskom smanjena gotovo 50 posto. To je katastrofa.

Prije svega, hrvatski su izvoznici i poljoprivrednici ti koji pate. Hrvatsko-ruski gospodarski forum trebao se održati u studenom ove godine. Ruski poduzetnici su vrlo patriotični. Oni nisu suglasni s režimom sankcija. Oni nisu suglasni da Hrvatska podržava te sankcije.

Zbog toga ruski poduzetnici nisu bili zainteresirani doći u Hrvatsku. Hrvatsko-ruski gospodarski forum zato se nije dogodio. Ja pokušavam napraviti tako da sve što se dogodilo između Rusije i Hrvatske ne utječe na rusko-hrvatske gospodarske odnose. Svaki put kad su Rusiju htjeli uvrijediti, mi smo odgovarali. Stavili smo granice, tako da se smanji izvoz države koja je sudjelovala u uvredama. Tako da vidim da može biti poteškoća u rusko-hrvatskim odnosima.

Ja sam već napisao pismo u Moskvu, napisao sam da nije ispravno smanjivati izvoz. Izjava Ministarstva vanjskih poslova nije bila toliko jaka. Do današnjeg dana nitko nije uložio više u gospodarstvo Hrvatske od Sovjetskog saveza i Rusije. Uložili smo više od 17 milijardi eura. Bili smo glavni partner i svoj cilj vidimo u tome da izvedemo rusko-hrvatske odnose iz krize u koji su upali, tako da nijedan politički faktor ne utječe na to”, kazao nam je ruski veleposlanik.

Podsjetimo, rusko ministarstvo vanjskih poslova je prošloga je tjedna objavilo da je zabrinuto zbog izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Hrvatska prenijeti Ukrajini vlastita iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, primjenjiva na istočnu Ukrajinu gdje vladine snage ratuju s proruskim pobunjenicima, piše N1.

Related Posts