Rusi mogu katapultirati cijenu nafte, evo kako

Analiza Bloomberga

Analitičari banke JPMorgan procjenjuju da bi cijena nafte mogla doseći 190 dolara ako bi se ruska proizvodnja crnog zlata smanjila za tri milijuna barela.

U još gorem scenariju, ako bi Rusija smanjila svoju “proizvodnju” za pet milijuna barela, mogli bismo vidjeti naftu na nevjerojatnih 380 dolara, što bi bilo pogubno za globalnu ekonomiju, koja se ionako bori s najvećom inflacijom u posljednja četiri desetljeća uz sadašnje cijene nafte (oko 110 dolara).

Rusija bi sebi, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocjenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 milijona barela a da njena ekonomija ne pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. No, za veliki dio ostatka svijeta taj bi potez mogao biti strašan.

Nestanak 3 milijuna barela nafte dnevno sa svjetskog tržišta mogao bi cijenu na londonskoj burzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenarij smanjenja od 5 milijuna barela vodio cijeni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi kompliciranog mehanizma koji bi ograničio cijenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na rusku ratnu mašineriju u Ukrajini.

“Vjerojatno je da bi se, u slučaju ograničenja cijene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu nanijeli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani”, smatraju analitičari “JP Morgan Chase”-a u bilješci odaslanoj svojim klijentima.

You may also like