Rusi iznimno zadovoljni rastom cijena nafte

“Hvala, draga nafto, sto dolara za barel više se ne čini kao znanstvena fantastika”, kliče se u komentaru čitanog ruskog portala Ria Novosti te se ističe blagotvoran utjecaj povećanja cijene nafte na ruske javne financije.
Cijena nafte marke Brent po prvi puta od studenoga 2014, godine viša je od 75 dolara za barel, podsjeća Ria te ocjenjuje da će rast cijene pozitivno utjecati na jačanje rublja, omogućiti povećanje proračunskih socijalnih transfera, ali i podržati rast cijene benzina te će ubrzati inflaciju i razvitak alternativnih energetskih projekata.

Analitičari su uvjereni da će rubalj ubrzo nadoknaditi sve gubitke povezane s travanjskim sankcijama koje je Rusiji nametnuo SAD.

“Očekujemo povratak tečaja od 58 rubalja za dolar”, kaže načelnik analitičkog odjela VTB banke Aleksej Mihejev. Trenutno je tečaj dolara na Moskovskoj burzi između 61 i 62 rublja.

Prihodi od izvoza nafte jedni su od glavnih izvora punjenja ruskog državnog proračuna, pa će rast cijena smanjiti proračunsku napetost i vladi omogućiti povećana izdvajanja za socijalne programe. Kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov najavljuje da će predsjednik Vladimir Putin nakon inauguracije 7. svibnja potpisati ukaz o povećanju financijskih izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu.

Očekuje se i povećanje cijene benzina, koji bi, kako se očekuje, trebao zadržati razinu iznad “psihološke granice” od 40 rubalja za litru, a poskupljenje benzina trebalo bi potaknuti i inflaciju koja prema službenim podacima od početka godine iznosi jedan posto.

Što je nafta skuplja, to je više napora usmjereno u razvoj alternativnih pogonskih sustava, pogotovo u automobilskoj industriji, ocjenjuje Ria, navodeći podatke Međunarodne agencije za energiju prema kojima bi 2040. godine u svijetu trebalo biti 150 milijuna elektromobila, OPEC taj broj procjenjuje na 226 milijuna, dok British Petroleum očekuje da bi ih 2035. trebalo biti 100 milijuna.

Cijene nafte ovih su dana na najvišim razinama od studenog 2014. godine, iako su u u srijedu blago oslabile na međunarodnim tržištima, pod utjecajem zabrinutosti oko rasta zaliha i proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela oslabila je 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,72 dolara, te je oko dva posto ispod najviše razine od studenog 2014. od 75,47 dolara koju je dosegnula u utorak. Na američkom tržištu barel je ostao gotovo nepromijenjen na 67,66 dolara.

Tjedno izvješće Američkog instituta za naftu objavljeno u utorak pokazalo je povećanje američkih zaliha sirove nafte i pritisnulo cijene na tržištima.

Ipak, neki analitičari smatraju da bi cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu mogla u 2018. ponovno dosegnuti rekordnu razinu iznad 75 dolara po barelu.

OPEC je u srijedu objavio da je cijena barela referentne košarice u utorak iznosila 71,34 dolara, što znači da je porasla 83 centa u odnosu na prethodni dan.

You may also like

0 comments