Rumunjska se protivi kvotama za izbjeglice

Rumunjska se protivi sustavu kvota koje predlaže Europska komisija za raspodjelu 160.000 izbjeglica koji se već nalaze na europskom tlu, rekao je u četvrtak predsjednik Klaus Iohannis. “Držimo da to nije rješenje niti da je prikladno govoriti o obveznim kvotama, izračunatim vrlo birokratski, gotovo računovodstveno, bez savjetovanja s državama članicama”, rekao je Iohannis novinarima.

“Radi se o ljudskim bićima, a ne predmetima”, naglasio je i dodao da je nezadovoljan planom kvota predsjednika EK Jean-Claude Junckera. Iohannis je rekao da će rumunjski ministar unutarnjih poslova na ključnom sastanku europskih ministara unutarnjih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu izraziti rumunjsko protivljenje tim kvotama.

Na Junckerovo traženje Bukurešt bi trebao primiti 4.646 izbjeglica tijekom dvije godine, uz 1.785 izbjeglica koje je Bukurešt već predložio primiti nakon sporazuma postignutog u srpnju među članicama EU-a o raspodjeli 40.000 izbjeglica koji su u proljeće stigli u Italiju i Grčku.

Rumunjska koja je pošteđena te krize, izrazila je solidarnost ponudom da primi veliki broj izbjeglica, sukladno kapacitetima prihvata kojima raspolaže, rekao je predsjednik. Prema rumunjskim vlastima ta zemlja ima šest prihvatnih centara s ukupno 1.500 mjesta, od kojih je oko 20 posto već zauzeo.

U četvrtak je Europski parlament velikom većinom potvrdio hitne mjere koje je predložio Juncker za bolju raspodjelu prihvata izbjeglica između zemalja članica kao i prijedlog osnivanja mehanizma stalne i obvezne raspodjele. Europski zastupnici su rezolucijom upozorili na nedostatnu solidarnost vlada prema tražiteljima azila.

You may also like