Rudnici u BiH će se uzdržavati iz cijene električne energije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović sastao se jučer s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH. Na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, bilo je riječi o položaju rudnika u FBiH, te o odnosima u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH.

Osim o pitanjima o daljnjoj dokapitalizaciji rudnika, ministar Bajrović je s predstavnicima Sindikata razgovarao i o mogućnosti osiguranja subvencioniranja rudnika uvođenjem 1,5 feninga u cijenu električne energije. Razlog tome je odnos cijena uglja, koji se iz rudnika u Federaciji BiH isporučuje Elektroprivredi BiH, i električne energije. Naime, cijena uglja u FBiH je nepromijenjena od 2009. godine, dok je u istom tom periodu cijena električne energije povećana u više navrata.

Sagovornici su se složili da su ovo strateška pitanja, a ministar Bajrović je naglasio kako će se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, u saradnji sa Sindikatom i menadžmentom Elektroprivrede BiH, baviti njihovim rješavanjem u narednom periodu. Razgovarano i o problemima po pitanju obaveza za doprinose i poreze, te o tekućoj likvidnosti, odnosno isplati plaća. Zahtjev Sindikata je da budu osigurani krediti u Razvojnoj banci FBiH u svrhu povećanja likvidnosti.

Ministar Bajrović poručio je kako će njegovo ministarstvo biti na raspolaganju Sindikatima u cilju rješavanja njihovih zahtjeva i problema. Danas je dogovoreno da, s ciljem rješavanja strateških pitanja, bude zakazan sastanak kojem bi, uz ministra Bajrovića, prisustvovali i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, članovi uprava Elektroprivrede BiH i rudnika u FBiH, te predstavnici Sindikata radnika rudnika FBiH, saopćeno je uz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. (Fena)