Rudarski sektor potaknuo burze

Na većini europskih burzi u utorak su indeksi nadoknadili dio jučerašnjih gubitaka, zahvaljujući rastu cijena dionica u rudarskom i telekomunikacijskom sektoru, kao i stabilizaciji kineskih tržišta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,30 sati u plusu 0,6 posto, na 1.409 bodova, nakon što je jučer potonuo 2,5 posto. Londonski FTSE bio je istodobno na dobitku 0,15 posto, na 6.103 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,50 posto, na 10.229 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.501 bod. Europska su se tržišta danas djelomice oporavila od jučerašnjeg oštrog pada izazvanog naznakama daljnjeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Pozitivno je na europske ulagače utjecala stabilizacija cijena kineskih dionica, nakon što su jučer potonule 7 posto.

Jutros je kineska središnja banka ubrizgala svježa sredstva u financijski sustav kako bi održala niske kamate, dok su regulatori tržišta poručili da bi mogli ograničiti prodaju dionica velikim dioničarima. “Kineska su se tržišta uspjela stabilizirati, zahvaljujući nadi da će središnja banka i vlasti poduzeti mjere za poticanje gospodarskog rasta. A mogle bi uskoro smanjiti obvezne rezerve banaka i sniziti kamatne stope”, kaže Philippe Gijsels, direktor u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.

Ističe i kako tržište podržava jačanje telekomunikacijskog sektora, nakon što su francuski Orange i Bouygues Telecom izvijestili da pregovaraju o spajanju. Cijena dionice Orangea skočila je 1,7, a Bouyguesa 2,7 posto. “Vjerojatno će se trend spajanja i preuzimanja nastaviti jer kompanije traže načine za rezanje troškova i postizanje sinergije”, kaže Gijsels.

Snažno su danas, 2,3 posto, skočile i cijene dionica u rudarskom sektoru jer su se nakon jučerašnjeg pada cijene industrijskih metala oporavile za više od 1 posto. Pritom su cijene dionica Anglo Americana, BHP Billitona i Glencorea porasle između 2,7 i 3,1 posto.

You may also like

0 comments