RTL Anketa predviđa blagu prednost HDZ-u

Ekskluzivna RTL anketa na najvećem uzorku od čak 10.000 ispitanika je završena. Donosimo rezultat I. izborne jedinice u kojoj je središte glavnog grada Zagreba i koju smo istraživali 20. i 21. listopada.

S tim rezultatima kompletirat ćemo i projekciju Hrvatskog sabora sa svih 140 mjesta iz deset izbornih jedinica. U I. izbornoj jedinici najviše glasova dobiva SDP-ova koalicija Hrvatska raste – 35,7 posto, a HDZ-ova Domoljubna koalicija točno 30. Most nezavisnih lista ima 9,4 posto, koalicija Milana Bandića 5,8 te ORah 5,6 posto. U ovoj izbornoj jedinici najviše mandata – šest dobiva SDP, HDZ ima pet, dok po jedan mandat dobivaju MOST, ORaH i Bandićeva koalicija. Za SDP to je tri manje, a za HDZ jedan više nego na izborima 2011.

Ispod izbornog praga od pet posto ostaju Živi zid, Uspješna Hrvatska i lista U ime obitelji. To su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su, a napominjemo da je 12,2 posto birača neodlučno. A sada napokon projekcija odnosa snaga u Hrvatskom saboru: od 140 mjesta najviše, njih 63 dobiva HDZ-ova Domoljubna koalicija, SDP-ova Hrvatska raste ima 60 mandata, MOST dobiva pet, po tri dobivaju HDSSB, koalicije IDS-PGS i koalicija Bandićeve stranke. Živi zid, ORah i Uspješna Hrvatska prema RTL anketi dobivaju jedan mandat.

HDZ je 2011. u deset izbornih jedinica imao 44, a SDP 80 mandata. Sličniji rezulat bio je 2007. godine – 61 HDZ, a SDP 56. Naravno, to nije sve jer u Saboru je 151 mjesto. Još osam mjesta rezervirano je za nacionalne manjine i tri za dijasporu. U ovako napetim izborima to dodatno i bitno može promijeniti odnos snaga,a 11. i 12. izborna jedinica nisu bile uključene u naše istraživanje.

Jesu li RTL-ove ankete pouzdane?

Naime, s jedne strane, prema hrvatskoj, ali i europskoj praksi, konzervativni birači, ali i birači nacionalnih stranaka, nisu toliko blagonakloni, u odgovaranju na ankete, koliko birači lijevih stranaka. Stoga, mnogi stručnjaci smatraju kako bi sve ankete trebalo ponderirati u korist stranaka desnice i desnoga centra. S, druge, pak, strane, valja postaviti pitanje je li RTL-ova anketa pouzdana i koliko?

Jer, podsjetimo samo na slučaj oba kruga predsjedničkih izbora, kada je ova anketa davala drastičnu prednost kandidatu lijevoga centra, bivšem predsjednku Ivi Josipoviću. U prvome krugu, prema RTL-u prednost je iznosila 17 posto preferencije ispitanih, a u drugome krugu čak 26 postotaka preferencije ispitanih.  No dogodila se pobjeda aktualne predsjednice Kolinda Grabar Kitarović. Vodeći se dosadašnjim iskustvima, ne bismo li trebali RTL-ovu anketu ponderirati i više od nekoliko postotaka u korist Domoljubne koalicije?

Rezultate RTL ankete analizirali smo u RTL Direktu s našim izbornim analitičarima Božom Skokom i Krešimirom Macanom.

Krenimo od kraja – Sabor je skoro pun – malo je mjesta ostalo za popuniti. Izneneđuje li vas ova mrtva trka u mandatima?

Macan: “Relativni pobjednik je HDZ. I da sutra SDP uzme koji mandat više, imat ćemo blagu prednost HDZ-a, ako računamo dijasporu. Za slaganje vlade će trebati puno više i tu u izbornoj noći nećemo znati tko će je slagati. Iznenađenje je MOST. Zagreb je općenito prilika za treće opcije”.

Skoko: “Zagreb ima veliki niz iznenađenje kod malih stranaka pa će biti zanimljivo vidjeti, pored MOST-a i Bandića, u kojoj mjeri će Živi zid ili ORaH u I. izbornoj jedinici isplivati na površinu. Kada gledamo ukupan broj mandata, vidimo relativnu pobjedu HDZ-a, no oni će moći mirno spavati tek ako će imati minimalno sedam mandata razlike jer znamo da SDP ima rezervu od tri zastupnika IDS-a i tri zastupnika srpske manjine. Naravno, sada se otprilike zna tko su te ‘udavače’ nakon izborne noći”.

Tko bi mogao biti taj odlučujući igrač? Je li to MOST?

Macan: “MOST vjerojatno. Bandić sa svoja dva-tri mandata. Imamo puno graničnih mandata, a kampanja će presuditi tko će ukrasti, a tko će dobiti te granične mandate”.

Skoko: “Kampanja može pomoći manjim opcijama koje su na dva-tri posto jer oni mogu probiti taj plafon od pet posto. Oni moraju biti vidljiviji. Zasad vidimo da je MOST uzeo maha, on predstavlja simboličan treći put. Tu je i Bandić, Živi zid je blizu. Ostali će se morati potruditi da budu drugačiji i da iskoriste ta dva tjedna”.

Usporedimo to s prošlim izborima – već smo definirali da ovo više nalikuje 2007. nego 2011. godini, a sada se to i potvrđuje?

Macan: “Samo što je razlika to što SDP ne gubi mandate jer je skupio sve u koaliciju. Ono što su 2007. izgubili jer su bili rasuti, sada dobija jer je skupljen u koaliciju”.

Skoko: “Ako HDZ bude relativni pobjednik u većini jedinica, njemu bi D’Hondtova metoda mogla ići u prilog da dobije par mandata ekstra zbog preračunavanja. Oni ne da su se vratili na pozicije iz 2007., već i bolje od toga. Ako pogledamo lokalne strukture, vidimo da su uspjeli osvojili neka SDP-ova uporišta, kao što je bilo u Koprivnici. Bit će zanimljivo, ali će dosta toga ovisiti o kampanji”.

You may also like