RTL Anketa: Domoljubna koalicija u prednosti i u II. izbornoj jedinici

U samoj smo završnici – od dvije preostale zagrebačke izborne jedinice RTL ima rezultate za II. koja obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije te Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju te istočni dio Zagreba. U istraživanju provedenom 18. i 19. listopada najviše glasova dobiva HDZ-ova Domoljubna koalicija – 37,7, SDP-ova Hrvatska raste 33,1, MOST 9 posto i Bandić Milan 365 5,4 posto.

Unatoč postocima – u mandatima i u ovoj izbornoj jedinici kao i u VI. i VII. – HDZ i SDP dobivaju jednak broj mandata – šest, dok po jednog imaju MOST i Bandićeva stranka. To je u odnosu na 2011. dva manje za SDP i dva više za HDZ. Ispod izbornog praga od pet posto ostaju s 4,7 posto Živi zid. Nezavisna lista Damira Bajsa s 2,7 posto te ORAH s 2,4 posto. Inače, to su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su. Napominjemo da je 12,6 posto birača neodlučno.

U Saboru je nakon devet izbornih jedinica popunjeno 126 mjesta – HDZ-ova koalicija vodi s 58, a SDP-ova ima 54 mjesta, MOST dobiva 4, HDSSB i IDS-PGS imaju po tri – Bandić Milan 365 dva mandata te Živi zid i Uspješna Hrvatska jedan. HDZ je 2011. u ovih devet izbornih jedinica imao 40, a SDP 71 mandat – sličniji rezulta bio je 2007.- 56 HDZ – SDP 48. U devet do sada anketiranih izbornih u sedam više glasova dobiva HDZ – a u dvije SDP, no u četiri više mandata dobiva HDZ, dok se čak u tri vodi mrtva trka u mandatima.

U četvrtak slijedi vrhunac RTL-ove ankete – rezultati prve zagrebačke izborne jedinice koja bi kao i prethodne tri mogla odlučiti izbore. Tada ćemo znati tko bi mogao pobijedtii na ovim izborima te dobiti kompletnu sliku Sabora sa 140 mjesta.

You may also like