Home Energetika Royal Dutch Shell ukida 10 tisuća radnih mjesta zbog oštrog pada dobiti

Royal Dutch Shell ukida 10 tisuća radnih mjesta zbog oštrog pada dobiti

by Agencije

Naftna kompanija Royal Dutch Shell poručila je u četvrtak da će ukinuti 10.000 radnih mjesta jer joj je dobit lani zabilježila najveći pad u posljednjih 13 godina.

Kompanija je u četvrtom tromjesečju ostvarila dobit od 1,8 milijardi dolara, u usporedbi s 4,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu prije. U cijeloj 2015. zaradila je 3,8 milijardi dolara, u usporedbi s 19 milijardi dolara u 2014. godini. Prošlog mjeseca su dioničari Shella, najveće europske naftne kompanije, podržali preuzimanje manjeg konkurenta BG Group i tada je kompanija najavila da će otpustiti 10.000 radnika ako se nastavi s preuzimanjem.

Izvršni direktor Ben van Beurden kazao je da će tvrtka, ako bude potrebno zbog oštrog pada cijena nafte, poduzeti daljnje mjere. “Shell će donijeti dodatne upečatljive odluke kako bi opstao u uvjetima pada cijena nafte, ako to uvjeti budu zahtijevali”, istaknuo je. Tvrtka je prošle godine znatno smanjila ulaganja, snizivši kapitalne izdatke na 28,9 milijardi dolara, što je za 8,4 milijarde dolara manje nego 2014.

Shell je također lani prodao imovinu u vrijednosti 5,5 milijardi dolara, te planira prodati daljnjih 30 milijardi dolara imovine kako bi održao financijske rezultate, koji su pod pritiskom pada cijena nafte. Zbog prevelike ponude, a premale potražnje cijene su nafte u posljednjih 18 mjeseci pale s više od 100 na otprilike 30 dolara po barelu.

Related Posts