Rosnjeft ulaže u Kurdistan 400 milijuna dolara

Ruska poludržavna naftna kompanija Rosnjeft objavila je u srijedu da je s vlastima iračkog Kurdistana dogovorila istraživanje ugljikovodika te će platiti do 400 milijuna dolara eksploataciju tih velikih izvora oko kojih se spore autonomne kurdske vlasti i središnja iračka vlade u Bagdadu.
Cijena za 80-postotno sudjelovanje u svakom od pet blokova iznosit će od 40 do 110 milijuna dolara i mogla bi dosegnuti ukupno 400 milijuna dolara, priopćila je naftna tvrtka.

Tvrtka koja je pod zapadnim sankcijama zbog ukrajinske krize, a vodi je Igor Sečin, blizak suradnik predsjednika Vladimira Putina, nije precizirala lokaciju tih projekata, a procjenjuje da je riječ o rezervama od 670 milijuna barela nafte.

Početak eksploatacije predviđa se u 2018. godinu, a proizvodnja 2021., precizira Rosnjeft koji je nedavno objavio da pregovara s vlastima Kurdistana kako bi ondje izgradio mrežu naftovoda.

Dogovor o sporazumu objavljen je tri tjedna nakon masovnog “da” na osporavnom referendumu o neovisnosti Kurdistana na što je iračka vlada odgovorila zauzimanjem gotovo svih područja koja su kurdski borci postupno okupirali od 2003. godine.

Najteži udarac za Kurde bio je gubitak naftnih polja Kirkuka, čime su uništene njihove nade u neovisnu državu odvojenu od Iraka. Do sada su se gotovo tri četvrtine naftne proizvodnje Kirkuka izvozile preko Kurdistana, čemu se protivila vlada u Bagdadu.

Rusija, koja ima velikih gospodarskih interesa u Kurdistanu, objavila je da poštuje kurdske nacionalne težnje, ali poziva vlasti te autonomne pokrajine na dijalog kako bi s Bagdadom pronašao “formulu suživota”.

You may also like

0 comments