Ruski naftni div Rosneft u ponedjeljak je izvijestio da mu je neto dobit u drugom kvartalu smanjena za petinu u usporedbi s godinom ranije a rezultat je nadmašio očekivanja zahvaljujući slabom rublju koji je djelomice kompenzirao oštar pad cijena nafte.

Neto dobit u navedenom je razdoblju smanjena za 22 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 134 milijarde rubalja (1,99 milijardi dolara). Analitičari iz ankete novinske agencije Interfax prognozirali su dobit od 92 milijarde rubalja (1,4 milijardi dolara). Prihodi Rosnefta u istom su razdoblju uvećani 1,9 posto i iznosili su 1.312 milijardi rubalja (19,5 milijardi dolara), što je slabije nego što se očekivalo.

Razlog tome su 50 posto niže cijene nafte u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, koje su snažno pogodile ruski plinski i naftni sektor. No, kako je i rubalj istovremeno izgubio u sličnom postotku na vrijednosti, prihodi iskazani u ruskoj valuti od prodaje nafte i plina, koja se inače obračunava u dolarima, u istom su razdoblju porasli, pojašnjavaju u AFP-u.

Predsjednik tvrtke Igor Sečin u osvrtu na rezultate poslovanja kazao je da su prvu polovinu 2015. godine obilježile oštre oscilacije cijena nafte i tečaja rublja, povećani troškovi transporta i porezna opterećenja, kao i visoki izdaci za kamate zbog izmjene temeljne kamatne stope. “U takvim okolnostima tvrtka se usredotočila na zadržavanje postojećih proizvodnih kapaciteta, paralelno provodeći započeti program optimizacije operativnih, administrativnih i kapitalnih izdataka, i odredivši kao prioritet financiranje razvoja novih projekata”, kazao je Sečin.

Iz Rosnefta su izvijestili da su u drugom kvartalu u prosjeku dnevno proizvodili 5,1 milijun barela ekvivalenta nafte, jedan posto manje nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Related Posts