Home Hrvatska Ronny Abraham dao ostavku, Cerar nezadovoljan

Ronny Abraham dao ostavku, Cerar nezadovoljan

by admin

Sudac Ronny Abraham podnio je 3. kolovoza ostavku na dužnost arbitra na Stalnom arbitražnom sudu (PCA) u Den Haagu u postupku oko razgraničenja Hrvatske i Slovenije na moru, priopćio je u srijedu sud. Prema priopćenju, sudac Abraham obavijestio je Sud da je pristao na imenovanje u nadi da će to “pomoći u obnovi povjerenja između strana u postupku i omogućiti normalan nastavak procesa, uz odobrenje obiju strana”.

Uvidjevši da “trenutna situacija ne može ispuniti ta očekivanja”, sudac Abraham zaključio je da za njega “nije više primjereno” da bude arbitar u spomenutom postupku, navodi se u priopćenju za medije. U skladu sa Sporazumom o arbitraži sada je na slovenskoj vladi da imenuje drugoga arbitra koji će zamijeniti suca Abrahama kao člana suda, dodaje PCA. Dodaje također da je Slovenija pozvana dati svoje primjedbe na pismo od 31. srpnja koje je poslala Republika Hrvatska. Tim pismom Hrvatska je izvijestila da “ne može nastaviti proces arbitraže u dobroj vjeri”, podsjeća sud.

Ljubljana je 27. srpnja za novog suca u arbitraži za granicu s Hrvatskom imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Abrahama nakon izbijanja afere nazvane Pirangate.

Kada je izbila afera slovenski sudac u arbitraži Jernej Sekolec podnio je ostavku, a Ljubljana je na to iznenađujućim imenovanjem stranog arbitra, iako zakon predviđa da slovenski arbitar mora biti slovenski državljanin koji je bio na dužnosti ustavnog ili vrhovnog suda, sugerirala da bi to mogao biti ustupak Hrvatskoj te znak da će sud suditi po načelima međunarodnog prava kako ga primjenjuje Međunarodni sud pravde. Neki su tvrdili da je riječ o “genijalnom” manevru premijera Mire Cerara nakon skandala koji su, kako se govori u Sloveniji, priredile hrvatske obavještajne službe “kompromitiranjem” arbitraže.

Afera “arbitraža” izbila je kada su hrvatski mediji u srpnju objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u srijedu da žali zbog ostavke slovenskog arbitra na arbitražnom sudu u postupku hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora no da se arbitraža unatoč tome i unatoč izlasku Hrvatske iz arbitraže mora nastaviti. “Izražavamo žaljenje zbog ostavke Ronnyja Abrahama u arbitraži i ne razumijemo razloge zašto je do toga došlo”, navodi se u tekstu priopćenja iz Cerarova ureda koji je primila Hina.

Arbitraža mora nastaviti s radom unatoč jednostranim hrvatskim potezima, dodaje se. “Smatramo da sud mora nastaviti s radom jer se ne bi smjelo dopustiti da samovoljni i jednostrani izlazak Republike Hrvatske zaustavi cijeli postupak. To bi bilo u suprotnosti s temeljnim načelima arbitraže”, stoji u tekstu. “Nadamo se da će sud u punom sastavu uskoro nastaviti svoj posao i da će ga okončati, u skladu s arbitražnim sporazumom. Slovenija će odluku o imenovanju novog arbitra donijeti u roku koji je određen”, dodaje se u priopćenju iz Cerarova ureda.

Stalni arbitražni sud obavijestio je ranije u srijedu da je sudac Ronny Abraham, kojega je Slovenija imenovala svojim arbitrom, podnio 3. kolovoza ostavku na dužnost kada je uvidio da trenutačno nije moguće obnoviti povjerenje između strana u postupku. Zbog afere “Pirangate”, nastale objavom transkripata u Hrvatskoj koji su razotkrili da se slovenski sudac dogovarao sa slovenskom diplomatkinjom o rješenju graničnog spora, čime je prekršena nepristranost suda, arbitar Jernej Sekolec podnio je ostavku, a Ljubljana je na njegovo mjesto imenovala suca Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama. Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka jer je kompromitiran i spremna je tražiti rješenje za granicu drugim postupkom.

Related Posts