Rohani: Poboljšat će se ondosi ukoliko se SAD ispriča

Nuklearni sporazum između svjetskih sila i Irana mogao bi voditi boljim vezama Teherana i Washingtona i mogućem ponovnom otvaranju veleposlanstava u oba glavna grada, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u četvrtak.

On je rekao da očekuje da se Sjedinjene Države ispričaju Irancima prije nego bi mogle biti obnovljene diplomatske veze. “Ako promijene svoju politiku, isprave pogreške koje su počinili u proteklih 37 godina i ispričaju se iranskom narodu stanje će se promijeniti i dobre se stvari mogu dogoditi”. Iran i Washington prekinuli su veze 1979. kada je kidnapirano 52 Amerikanaca i preko godinu dana zadržano u američkom veleposlanstvu u Teheranu.

Veze su bile pod daljnjim pritiskom u zadnjem desetljeću zbog nuklearnih ambicija. Prema sporazumu postignutom u srpnju, Iran će ograničiti nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su pogodile njegovo gospodarstvo. “Način na koji je sporazum primijenjen može utjecati na budućnost”, rekao je Rohani u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera uoči svog putovanja u Italiju sljedeći vikend, što je njegovo prvo putovanje u neki europski glavni grad.

You may also like