Rohani obećao godinu gospodarskog napretka na krilima iranske nafte

Predsjednik Hasan Rohani obećao je u ponedjeljak Irancima da će početi “godinu gospodarskog napretka” s obzirom da se ukidaju sankcije jer je vlada ispunila svoje obveze iz nuklearnog sporazuma s velikim silama.

Umjereni klerik Rohani u svom je govoru spomenuo i skorašnje parlamentarne izbore 26. veljače. “Obećajem iranskoj naciji da će sljedeća godina, kada su sankcije iza nas i s trudom mladih ljudi, biti godina gospodarskog napretka”, rekao je u Bušeru, lučkome gradu. Vlada treba ovaj tjedan donijeti proračun za novu fiskalnu godinu (koja u Iranu počinje u ožujku) u kojem će se kao i lani odraziti pad cijena nafte. “Ova vlada vodi zemlju s cijenom nafte od 30 dolara, a ne 147 dolara” za barel, rekao je Rohani usporedivši sadašnju cijenu sirove nafte s onom iz mandata svoga prethodnika, ultrakonzervativca Mahmuda Ahmadinedžada. “Vlada vodi zemlju pod sankcijama, a ti uvjeti nisu normalni. Ako bog da, idućih dana vidjet ćemo ukidanje sankcija”, rekao je u govoru koji je izravno prenosila televizija.

U uspjeh svoje vlade upisao je “zauzdavanje inflacije unatoč poteškoćama” na što je vlada ponosna, te je najavio da očekuje znakove rasta do kraja godine.  Inflacija je iznosila 40 posto kada je Rohani preuzeo dužnost u kolovozu 2013., no pala je na 13 posto, prema službenim statističkim podacima. Nuklearni sporazum s velikim silama nije prošao bez kritika u iranskoj javnosti. Neki protivnici tvrde da je tim sporazumom od 14. srpnja 2015. iranska vlada dopustila Sjedinjenim Državama “uplitanje” u Iran i da se time Islamska Republika udaljila od svojih revolucionarnih načela.

Sporazum će omogućtii ukidanje međunarodnih sankcija u zamjenu za obećanje Teherana da ograniči svoj nuklearni program i odustane od razvoja atomskog oružja.  Izbori 26. veljače na kojima će se birati 290 zastupnika parlamenta i 88 članova Skupštine stručnjaka, a radi se o moćnom vjerskom odboru koji nadzire rad vrhovnog vođe, bit će ključni za Rohanija. Sada parlamentom dominiraju konzervativci, a novi izbori mogli bi donijeti prevlast reformatora i umjerenih koji bi proveli političke i društvene reforme

You may also like