Robert Podolnjak povukao kandidaturu, nije uspjelo konstituiranje Sabora

U saborsku je proceduru u četvrtak upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnik Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom, na što je predsjedavajući Josip Leko konstatirao kako to znači da u proceduri ne postoji ni jedan valjan prijedlog te prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora. Podolnjak je kazao da će prijedlog prihvatiti samo kao rezultat konsenzusa. “Moja stranka ima samo 15 zastupnika. Budući da konsenzusa nema, povlačim kandidaturu. Da, ne prihvaćam je”, kazao je Podolnjak. “Pozivam sve novoizabrane zastupnike na odgovornost prema biračima. Drugi krug konzultacija započet će u ponedjeljak”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Vladimir Šeks na Markovom trgu dao je izjavu za novinare prije same sjednice na koju je dolazio. Objasnio je što se događa ako se ne izabere novi predsjednik, pa samim time i ne konstituira Sabor. “U takvoj situaciji, aktualni predsjednik Sabora, Josip Leko će prekinuti sjednicu. Njemu stoje dvije mogućnosti na raspolaganju. Jedna je da odredi termin nove sjednice, ili druga da pričeka, kao što je izjavio, dok se ne stvori potrebna većina koja će jamčiti izbor predsjednika Sabora. Ako nakon nekog dužeg vremena ne bi se uspjelo konstituirati Sabor, dakle izabrati predsjednika, onda bi država zapala u ozbiljnu državno ustavnu krizu jer bi bio blokiran rad političkog sustava, blokiran rad hrvatskog Sabora, zakonodavne i predstavničke vlasti. Tada bi se moglo početi razmišljati o primjeni one ustavne odredbe koja Predsjednici Republike daje dužnost, pravo i ovlasti da se brine za uredno i redovno funkcioniranje i stabilnost državne vlasti. Dakle da se jednom primjenom interpretacijom određenim ustavnih odredbi imenuje privremena nestranačka vlada i raspišu izbori za Sabor. Ako dođe do potpune jedne blokade i paralize koja bi dovela do toga da ne postoji najviše zakonodavno i predstavničko tijelo”, naglasio je Šeks.

Na novinarsko pitanje kakvi su rokovi za procijenu neprimjerenu duljinu neizabrane vlade, rekao je da nema rokova. “Nema rokova, razuman rok će diktirati javno mijenje koje će u tom slučaju da se odugovlači sa konstituiranjem Sabora vršiti takav pritisak na sve aktere na hrvatskoj političkoj pozornici da ih primora na takav pritisak da dođu do jednog konstruktivnog zaključka”, naglasio je Šeks.

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović nije u četvrtak skrivao razočarenje činjenicom da Hrvatski sabor nije u prvom pokušaju uspio izabrati svog predsjednika, a time se ni konstituirati. Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom, jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se ove dvije stranke (SDP i HDZ) nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari, izjavio je Lovrinović na izlasku iz sabornice.

Ustvrdio je i kako je sada jasno da Most nije taj koji “koči uspostavu i Vlade i predsjednika parlamenta”. “Sada je to svima vidljivo”, rekao je Lovrinović. Zastupnici iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste, njih 55, predložili su da se za predsjednika Sabora imenuje zastupnik Mosta Robert Podolnjak, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak. Objasnio je kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom.

You may also like