Robert Fico, čudne ratne igre u Ukrajini

Bratislava – Prekid vatre u istočnoj Ukrajini dogovoren u Minsku će uskoro biti prekršen, a nakon toga bi mogao uslijediti potpuni rat, izjavio je slovački premijer Robert Fico za lokalnu radio postaju RTVS.

Fico je rekao da se u Ukrajini igraju “čudne igre” i da će se uskoro pojaviti ponude za prodaju oružja tamošnjoj vladi. “Zaboravite na vrijednosti. Zašto je dogovoreno da prekid vatre stupi na snagu tako kasno kao što je to nedjelja ujutro? Da bi se osiguralo da obje strane zauzmu svoje položaje. To je premalo da bi se izbjegao rat. Okolnosti vode prema ranom kršenju prekida vatre i izbijanju velikog rata u Ukrajini,” rekao je.  Odgovorio je i na pitanje o kritičkom stavu Slovačke prema uvođenju sankcija Rusiji. “Jesu li sankcije izmijenile stav Rusije? Ne. Slovačka je mala zemlja; mi teško možemo biti dio geopolitičkih duela. Mi nemamo alate, kakve ima SAD, da bilo kog prisilimo na promjenu ponašanja. Naše jedino oružje je međunarodno pravo,” kaže Fico.

Proruski separatisti “moralno” ne mogu prekinuti borbe u gradu Debalceveu na istoku Ukrajini jer je to “unutarnji teritorij” i mora uzvratiti na vatru ukrajinskih vojnika, rekao je u utorak Denis Pušilin, predstavnik pobunjenika.”Nemamo pravo (prekinuti borbe u Debalceveu). To je i pitanje morala. To je unutarnji teritorij”, rekao je Pušilin za Reuters u pobunjeničkom uporištu Donecku. “Moramo uzvratiti vatru, raditi na uništenju neprijateljskih položaja… Spremni smo u bilo koje vrijeme (početi uklanjati teško naoružanje) imamo sve za međusobno povlačenje. Ništa nećemo učiniti jednostrano – čime bismo naše vojnike učinili metama”, rekao je. Sukobi su utihnuli u mnogim dijelovima istočne Ukrajine nakon što je primirje stupilo na snagu u subotu u ponoć prema sporazumu postignutim prošloga tjedna u maratonskim pregovorima u koje su bili uključeni čelnici Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

No unatoč tom prekidu vatre, važno željezničko sjecište Debalceve i dalje je poprište teških borbi između pobunjenika i nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika koji su u potpunu okruženju. Po nekim izvorima, u tom gradu možda je i 7000 ukrajinskih vojnika. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju u nedjelju je priopćila da njihovim promatračima u istočnoj Ukrajini nije dopušten ulazak u Debalceve, a separatisti su rekli da se prošlotjedni prekid vatre ne odnosi na taj strateški važan grad.

You may also like