Rizik od siromaštva raste, NHS i HURS ukazuju na rješenja

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se 17. listopada, a nakon njega opet će bogati biti bogatiji, a siromašni još siromašniji, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, dok je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević pozvao mandatara Vlade Andreja Plenkovića da se dokaže u borbi protiv siromaštva, koje sve više postaje realnost brojnih hrvatskih građana.

Hrvatska vapi za povezanim gospodarskim i socijalnim politikama koje će rezultirati povećanjem zaposlenosti, plaća i mirovina od kojih će se moći dostojno živjeti. To će biti najučinkovitija borba protiv blokada i ovrha, siromaštva, socijalne isključenosti i društvene bijede, zato pozivamo novu vlast da se potpuno posveti tome cilju, poručio je u priopćenju Sever.

Nije dovoljno ustanoviti kako je u Hrvatskoj 325.650 blokiranih građana s nepodmirenim obvezama u iznosu od 40,20 milijardi kuna, 211.827 nezaposlenih i 1.412.762 zaposlenih, te 1.231.756 umirovljenika. Nije dovoljno ni utvrditi kako minimalna plaća iznosi 3120 kuna bruto, a prosječna neto plaća 5594 kuna, dok je prosječna mirovina  2250 kuna, naglasio je Sever.

Osiromašivanje ljudskih resursa je posebno zabrinjavajuće, zbog iseljavanja visokoobrazovanih mladih ljudi, koji u beznađu i besperspektivnosti zbog nedostatka posla, životnih prilika i sigurnosti, u fertilnoj dobi odlaze raditi u inozemstvo. Hrvatska time ostaje osiromašena za razvojni potencijal i radno aktivno stanovništvo, upozorio je Sever.

U svijetu opterećenom novcem previše se pozornosti daje reformama koje će potaknuti rast, radnike učiniti konkurentnima i slično, a premalo se pozornosti daje socijalnoj dimenziji. Sve češće svjedočimo rastu BDP-a, bez rasta zapošljavanja i plaća radnika, što ne treba ni svijetu niti Hrvatskoj, kaže Sever.

Matijašević u pismu upućenom Plenkoviću upozorava da gotovo petina hrvatskog stanovništva živi u riziku od siromaštva, više od polovice umirovljenika prima mirovinu nižu od prosječne, a broj djece korisnika socijalne pomoći u zadnje dvije godine porastao je za 10 posto. Stoga glavni prioritet nove Vlade mora biti smanjenje izloženosti građana riziku siromaštva, a uspješnost Vlade i premijera ocijenit će se prema uspjehu u na tomk području, poručuje Matijašević.

U tom smislu pozvao je na promjenu porezne politike, koja bi trebala rasteretiti prihode kako građana, tako i strateških grana privrede, posebno onih u krajevima izloženijima riziku siromaštva i povećanom iseljavanju, te osobito poljoprivredno – prehrambenu i drvoprerađivačku industriju.

Smislenim poticanjem treba zaustaviti trendove iseljavanja, ali i izvoza sirovine bez dodane vrijednosti, te iskoristiti potencijal zajedničkog europskog tržišta za bolje rezultate vanjskotrgovinske bilance, ističe predsjednik HURS-a. (Agencije)

You may also like

0 comments