Rizici inflacije srušili svjetske burze

Hoće li doći do zaoštravanja monetarne politike?

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,1 posto, na 34.382 boda, dok je S&P 500 pao 1,4 posto, na 4.173 boda, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 13.429 bodova.

U prva tri dana prošloga tjedna ti su indeksi oštro pali jer se ulagači plaše jačanja inflacije i, posljedično, povećanja kamatnih stopa.

U srijedu je objavljeno da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina.

Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.

To se izvješće danima čekalo s velikim oprezom zbog naznaka da bi golemi fiskalni poticaji mogli izazvati rast potrošačkih cijena.

Uz to, posljednjih mjeseci snažno rastu cijene sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima, dok kompanije povećavaju plaće kako bi privukle kvalificirane radnike.

Sve to moglo bi dovesti do jačanja inflacijskih pritisaka na dulje staze, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

Ipak, u posljednja dva dana prošloga tjedna burzovni su indeksi nadoknadili dio gubitaka.

Podršku tržištima pružili su prošloga tjedna i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je gotovo 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 87 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije mjesec dana očekivali rast od oko 25 posto.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno. Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, nakon što su krajem prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle i nadoknadile dio gubitaka od prethodnih dana. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok se čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti Crobex indeks, nakon što je porastao četiri tjedna zaredom i dosegnuo najvišu razinu u gotovo 15 mjeseci.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna ojačale treći tjedan zaredom, za više od 0,5 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,10 posto, na 68,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,12 posto, na 65,45 dolara.

You may also like

0 comments