Ristić: Uniji ne prijeti raspad nego unitarizacija

Današnju dramatičnu vijest, o skorom raspadu EU, sa sastanka Europskog vijeća, koju su javile gotovo sve agencije, komentirao je za naš portal kolumnist Večernjeg lista Borislav Ristić.

“Europskoj uniji nakon Brexita ne prijeti raspad, kao što to tvrdi Martin Schulz, već još snažnija unitarizacija. Njegov dramatični apel za spašavanjem EU i upozoravanje na opasnost od fašizma otuda treba gledati kao na ciničnu ideološku zamjenu teza kojom se eurokratska elita koristi kao providnim trikom ne bi li nekako obuzdala ostale europske nacije i uspostavila jaču kontrolu. Velika Britanija je uvijek bila drugi svijet od onoga kontinentalne Europe, pa je besmisleno lamentirati nad tim što ona više nije dio Unije, ali je često, upravo zbog tog svog “eksteritorijalnog” položaja, znala biti korektivom europskih politika”, kaže Ristić te upozorava kako iz povijesti treba ponešto naučiti.

“Tako je bilo u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kada je dugo bila usamljena u suprotstavljanju europskim silama u njihovom srljanju u rat. Umjesto da Europsku uniju vidi kao posljednju branu usponu fašizma u Europi, Martin Schulz bi s više obzira prema povijesnim činjenicama mogao na Brexit gledati kao na još jedno upozorenje s Otoka o tome ne predstavlja li upravo Europska unija novi oblik fašizma u Europi. Njegova primjedba o “bijesnoj svjetini” koja ne razumije koliko je Europska unija sjajna ideja, samo potvrđuje tezu da Europskom unijom danas poput nove klase vlada otuđena elita koja prezire narod kojim vlada. Ne bi se trebalo čuditi ako ta elita doživi sudbinu kakvu je doživjela nekadašnja nova klasa u komunizmu – da joj narod potpuno okrene leđa”, zaključuje Ristić u izjavi za Energypress.net.

You may also like

0 comments