Rimac bi se mogao preseliti iz Hrvatske?

Mate Rimac gostovao je na otvaranju konferencije Cisco Connect, na kojemu je najavio da bi se sjedište njegove tvrtke Rimac Automobili moglo odseliti iz Hrvatske. Naime, zbog druge runde investicija, kazao je Rimac, sjedište tvrtke moglo bi biti izvan Hrvatske zbog direktnih zahtjeva investitora. Za primjer je naveo i startupe poput Bellabeata i Farmerona koji su upravo to i napravili.

Rimac je izjave potvrdio za ICT Business, kazavši kako se u drugoj rundi financiranja očekuje mnogo veći iznos zbog kojega će investitori tražiti da sjedište tvrtke bude u nekoj drugoj državi, dok će proizvodnja i razvoj i dalje ostati u Hrvatskoj. Napomeuo je kako su se dosad uspjeli oduprijeti tome te da su sjedište nakon prve runde financiranja uspjeli zadržati u Hrvatskoj. Očigledno dato u drugoj, mnogo većoj rundi neće biti moguće, uzme li se u obzir da su u prvoj dobili 10 milijuna eura.

Izjava je poput munje pogodila startup scenu u Hrvatskoj, a jasno pokazuje da se da se investitori ne žele igrati i kako otvaranje sjedišta tvrtke u nekoj od velikih zemalja poput SAD-a, Velike Britanije donosi sigurnost u njihove investicije. Na konferenciji je Rimac istaknuo važnost pokretanja kvalitetnog državnog fonda za rizična ulaganja, kao strateškoga nacionalnog interesa i ponovio kako je autoindustrija jedan od najvećih generatora kvalitetnih radnih mjesta.

“Zaboravio sam da moram paziti u kojem tonalitetu prdim da se krivo ne interpretira i izvrće što sam rekao”, napisao je Mate Rimac na svom zidu na Facebooku, objašnjavajući što bi točno značila selidba sjedišta njegove tvrtke van Hrvatske o čemu je govorio na Cisco konferenciji u Puli, a koja je po njemu nepovoljan scenarij. “Odmah se diže frka. Ispod je tekst koji je korektno prenio što sam rekao dok drugi članak sa jednog portala neću niti spominjati jer je katastrofalan”, navodi Rimac na Facebooku.

Naime, zbog druge runde investicija, kazao je Rimac, sjedište tvrtke moglo bi biti izvan Hrvatske zbog direktnih zahtjeva investitora. Za primjer je naveo i startupe poput Bellabeata i Farmerona koji su upravo to i napravili.  Prvo, Venture Capital Fond je, navodi, strateški važan za Hrvatsku – za startupe i početnike. “Mi smo later-stage firma i nas to više ne dira. NE TRAŽIM DRŽAVU NOVCE. Da si to tetoviram na glavu?”

Drugo, internacionalni investitori “traže da firme poput Rimac Automobila sele sjedišta van matičnih zemalja (u UK, US, Nizozemsku) da zaštite svoju investiciju – tamo je pravni sustav koji poznaju i kojem vjeruju”. “Gotovo svi RH startupi koji su primili stranu investiciju imaju sjedište van Hrvatske. Mi smo za prvu rundu investicije (koja je bila daleko najveća venture capital investicija u RH) uspjeli uvjeriti investitore da ostanemo Hrvatski d.o.o. ali sam rekao da će to biti puno teže za drugu rundu u kojoj se trenutno nalazimo jer se radi o značajnijim iznosima. Ako kojim slučajem pravno sjedište moramo preseliti (a pokušati ću da to ne moramo), sve ono što je danas u Hrvatskoj i još puno više što je u planu ostaje tu – uprava, razvoj, proizvodnja, sva radna mjesta itd. Dakle i u tom scenariju bi zapravo sve ostalo jednako što se tiče operative firme”, navodi Mate Rimac.

You may also like