Rick Perry na summitu Triju mora u Sloveniji

Pahor poručio
Dvodnevni summit inicijative Triju mora koji će se u srijedu i četvrtak održati u Sloveniji možda je dosad najveći takav međunarodni događaj u Sloveniji, najavio je u utorak slovenski predsjednik Borut Pahor.

“To će biti jedno od najvećih političko-poslovnih okupljanja u Sloveniji do sada i uvjeren sam da će potvrditi vitalnost i aktualnost te inicijative”, rekao je Pahor na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Prema broju sudionika i opsegu logističkih priprema koji sastanak zahtijeva riječ je o međunarodnom događaju čije se dimenzije mogu usporediti sa summitom Srednjoeuropske inicijative (SEI) koju je 2002. ugostio tadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan, rekao je Pahor.

Uz Pahora kao domaćina, na skupu će sudjelovati pet predsjednika i tri predsjednice: Rumen Radev iz Bugarske, Miloš Zeman iz Češke, Raimonds Vejonis iz Latvije, Andrzej Duda iz Poljske i Klaus Iohannis iz Rumunjske, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid te Litve Dalia Grybauskaite.

U inicijativi Triju mora sudjeluju inače još Austrija, Mađarska i Slovačka koje će u Sloveniji predstavljati potpredsjednici vlada ili ministri. Inicijativa triju mora platforma je pokrenuta 2015. godine koja okuplja 12 država članica Europske unije smještenih u srednjoj i istočnoj Europi, između tri mora: Jadranskog, Baltičkog i Crnog.

Do sada su održana tri sastanka na vrhu, u Dubrovniku 2016., u Varšavi 2017. i u Bukureštu 2018. godine. Kao gosti na summit Triju mora dolaze i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, te američki ministar energije Rick Perry. Na poslovnom forumu u Ljubljani koji će u srijedu otvoriti slovenski premijer Marjan Šarec, a odvija se paralelno s predsjedničkim summitom, prema najavama će sudjelovati oko 500 predstavnika iz 44 zemlje.

Slovenski predsjednik je istaknuo da je Inicijativa triju mora i dalje u usponu i dobiva na aktualnosti, a da je Slovenija počašćena da je dobila organizaciju četvrtog po redu susreta na vrhu te inicijative. Dodao je da će Slovenija kao domaćin inicijativi pokušati dati nov karakter i poticaj, kako bi suradnja u okviru država sudionica dobila na aktualnsoti.

Kako prenose slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore, u pripremi je i usklađuje se završna izjava nakon summita Triju mora u kojoj bi sudionici skupa u Ljubljani pozvali Europsku uniju na potporu investicijskim projektima koji su dio platforme, a Komisiju da ubuduće dodatno djeluje na smanjivanju razvojnog zaostatka država članica iz srednje i istočne Europe u odnosu na razvijene države zapada.

You may also like