Rial uslijed sankcija bilježi daljnji pad

Iranski rial zabilježio je u ponedjeljak novi pad u odnosu na američki dolar, bez obzira na napore vlasti da spriječe njegov pad, u ozračju gospodarskih i socijalnih poteškoća.
U tri dana rial je izgubio blizu 16 posto u odnosu na dolar i u ponedjeljak predvečer se na slobodnom tržištu mijenjao jedan dolar za 130.000 riala, prema stranici Bonbast.com, jednoj od najpouzdanijih. U godinu dana rial je izgubio 70 posto vrijednosti u odnosu na dolar.

Taj pad, izravno povezan s povlačenjem Sjedinjenih Država iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015., počeo je u jesen 2017. kada je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio povlačenjem i zatim se produbio kada su se u svibnju Sjedinjene Države povukle iz sporazuma.

Nakon tog povlačenja uslijedile su američke gospodarske sankcije protiv Teherana početkom kolovoza. U studenom novi val sankcija će biti usmjeren na energetski sektor, od vitalne važnosti za iransko gospodarstvo.

Analitičari drže da bi te sankcije bi mogle izazvati recesiju u Iranu. Napori vlasti da zaustave pad riala i uvedu fiksnu stopu bili su uzaludni. Predsjednik Hassan Rouhani je u kolovozu imenovao novog čelnika Središnje banke, Abdolnassera Hemmatija, zaduženog za očuvanje deviznih rezervi.

You may also like