Rezultati kompanija u fokusu, cijene nafte oštro pale

Na tržištima
 Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon poruka američke središnje banke i novih vijesti o širenju koronavirusa, dok su podršku tržištu pružili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi osjetnije porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija. Iz tog je razloga cijena dionice Applea porasla više od 2, a General Electrica više od 10 posto. Porasla je, za 1,7 posto, i cijena dionice Boeinga, premda je taj krizom pogođen proizvođač zrakoplova u prošloj godini zabilježio prvi gubitak od 1997. godine.

Ulagače je, međutim, ohrabrio podatak da su troškovi Boeinga zbog prizemljenja zrakoplova nakon dvije teške nesreće ipak manji nego što se procjenjivalo. Od više od 100 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 68 posto nadmašilo je očekivanja analitičara, manje u odnosu na 74 posto u posljednja četiri tromjesečja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku gotovo iste kao i godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto. No, početni dobici indeksa splasnuli su nakon poruka američke središnje banke s jučerašnje sjednice njezinih čelnika. Fed je, kao što se i očekivalo, ostavio kamatne stope nepromijenjene i poručio da su nesigurnosti u vezi gospodarskih izgleda i dalje prisutne.

Kao jednu od nesigurnosti u svijetu Powell je spomenuo i širenje koronavirusa u Kini. Od tog je virusa u Kini dosad umrlo 170 ljudi, a zaraženo ih je više od 7.700. Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja. Premda su se zabrinutosti ponešto stišale, ulagači su i dalje oprezni, dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

Kineski mediji navode procjene tamošnjih ekonomista da bi rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva u prvom tromjesečju mogao usporiti na 5 posto, pa i niže, s otprilike 6 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

Na valutnim je tržištima dolar blago oslabio prema košarici valuta, nakon nekoliko dana postupnog rasta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta. U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan.

No, tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. Posljedica je to i poruka američke središnje banke s jučerašnje sjednice njezinih čelnika. Kao jednu od nesigurnosti u svijetu Powell je naveo i širenje koronavirusa u Kini.

A cijene su nafte ponovno pod pritiskom jer se ulagači plaše da bi potražnja u svijetu za gorivom mogla oslabiti, s obzirom da će širenje koronavirusa pogoditi, među ostalim, zrakoplovne kompanije. Jutros je cijena barela na američkom tržištu potonula 1,1 posto, na 52,74 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,05 posto, na 59,18 dolara.

You may also like