Rezultati kompanija poduprli indekse

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija, koji su podržali nadu ulagača da će zarade porasti po prvi puta nakon četiri tromjesečja pada. Dow Jones ojačao je 0,42 posto, na 18.161 bod, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 2.139 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 5.243 boda.

Rast indeksa zahvaljuje se nizu boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, među ostalim, Netflixa, UnitedHealtha i Goldman Sachsa. Nakon što su 52 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa objavile izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija porasle za 0,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad dobiti za 0,7 posto.

Ulagači se nadaju da će financijska izvješća kompanija pokazati da su zarade porasle po prvi puta nakon četiri kvartala pada, što bi označilo kraj recesije zarada, koja traje od trećeg tromjesečja 2015. godine. “Dobili smo pristojne rezultate. Kako većina kompanija nadmašuje procjene analitičara, ulagači vjeruju da će ovo biti prvo tromjesečje od posljednjih pet da će zarade porasti na godišnjoj razini”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Ako i većina ostalih američkih kompanija prebaci očekivanja analitičara, treće ovogodišnje tromjesečje bilo bi također prvo od kraja 2014. godine da su porasle i zarade i prihodi kompanija.

Zahvaljujući tome, jučer je svih 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa završilo u plusu, a najviše su, 1,1 posto, porasle cijene dionica u zdravstvenom sektoru. I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,76 posto, na 7.000 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,22 posto, na 10.631 bod, a pariški CAC 1,32 posto, na 4.508 bodova.

You may also like