Revolucija iz Tesle?

Ovoga je četvrka glavni analitičar Tesla Motorsa, Arnie Gundersen, na Sveučilištu Northwestern u blizini Chicaga, prema pisanju Forbesa, objavila kako su zabili konačni čavao u lijes nuklearne energije, naime proizveli su kućnu bateriju koja će proizvoditi struju po cijeni od 2 centa za KW/h.

Ovaj zaposlenik Tesla Motorsa naziva marketinškim trikom stajališta prema kojima bi za budućnost, bez goriva iz ugljikovodika, nasušno bila potrebna nuklearna energija. Naime, kako tvrdi, svi smo svjesni kako vjetar puše stalno, a sunce stalno sije. Nuklearna industrija, istaknuo je, stremi manipulaciji prema kojoj je čovječanstvo dovoljno pametno stvoriti tehnike za pohranu nuklearnog otvada bez štete za okoliš i ljudski rod. S druge strane, trebali bismo povjerovati kako smo strašno glupi i nismo sposobni pohraniti solarnu energiju na duži rok. Dodao je kako u Illinoisu sve ovo već postaje stvarnost te se razmišlja o zatvaranju pet nuklearnih postrojenja i to zbog toga što se više ne mogu nositi sa vjetrom.

Stvarni troškovi različitih izvora energije tema su za posebnu raspravu. Savezni odjel za energetiku SAD-a prošle je godine donio mišljenje kako je trošak energije iz vjetra oko 2.5 centi po KW/h, a trošak solarne nekoliko puta viši. Agencija za energetiku Ujedinjenih nacija procjenjuje kako ćemo energiju iz ova dva izvora kupovati za oko 4 centa po KW/h u narednim desetljećima.

Inače, Gundersen je bivši nuklearni inženjer koji je izgubio posao 1990. godine nakon što je prijavio nekoliko sigurnosnih oštećenja svome poslodavcu. Nakon toga osnovao je neprofitnu organizaciju kako bi širio lobiranje protiv korištenja nuklearne energije.