Revizija ušla u HRT zbog Gorana Radmana

Novo vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) potvrdilo je da je u tijeku interna revizija projekata koji su se provodili u mandatu bivšeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana jer se iz financijskih izvješća nije moglo utvrditi gdje je utrošeno najmanje dvadesetak milijuna kuna. Na HRT-u su Hini potvrdili da se istražuju i aktivni poslovno-produkcijski i koprodukcijski ugovori s Radio-televizijom Srbije (RTS) sklopljeni nakon sporazuma o suradnji koji je Radman u ime HRT-a u prosincu prošle godine potpisao u Beogradu.

Među njima je kao prvi zajednički posljeratni projekt HRT-a i RTS-a navedena serija posvećena Tinu Ujeviću ‘Tin – trideset godina putovanja’, a HRT je navodno otkupio i jednu srpsku seriju koju su nedavno razriješeni HTV-ovi urednici programa odbili prikazati. Novo vodstvo javne radiotelevizije o tome bi se tek trebalo očitovati. Reviziju projekata iz vremena Radmanova mandata najavio je i vršitelj dužnosti ravnatelja programa Jozo Barišić u intervjuu nedjeljnom Jutarnjem listu naglasivši kako mu je ‘ambicija raščistiti sve financijske dubioze koje zatječe na dnevnoj bazi’.

Ističući da je zatečen onim što je ‘našao i što još uvijek nalazi’, Barišić je kazao i da samo u vezi jednog projekta ‘financijska izvješća ne mogu utvrditi gdje je utrošeno približno 18 milijuna kuna.’ Kako se saznaje s HRT-a, interna revizija istražuje moguće višegodišnje nenamjensko trošenje novca iz državnog proračuna za radijski program ‘Glas Hrvatske’ i nedavno ukinutu ‘Sliku Hrvatske’, televizijski program za dijasporu koji se do prošlog tjedna emitirao preko satelita.

Za te se emisije, a većinom za ‘Glas Hrvatske’, godišnje iz proračuna izdvajalo oko 13 milijuna kuna. Prema neslužbenim izvorima s HRT-a, dosadašnja urednica tih programa višekratno je upozoravala da su troškovi značajno manji od doznačenog novca. Od 2013. do 2015. svake je godine višak navodno iznosio oko šest milijuna kuna ili ukupno oko 18 milijuna kuna u tri godine mandata bivšeg poslovodstva. Novac je, navodno, utrošen na druge programske sadržaje, a novo vodstvo HRT-a o tome će se, prema najavama, službeno očitovati tek nakon izvješća revizije.

You may also like