Restrukturiranje poslovanja podiglo dobit ThyssenKruppa

Njemački industrijski konglomerat ThyssenKrupp u srijedu je izvijestio o oštrom skoku kvartalne dobiti, ustvrdivši da se isplatila nova strategija za njegovo teškoćama pogođeno poslovanje sa čelikom te potvrdivši procjene za cijelu godinu.
Neto dobit grupe u razdoblju od listopada do prosinca 2017., prvom kvartalu njezine poslovne godine, dosegnula je tako 78 milijuna eura, što je gotovo deset puta više no što su zabilježili u istom razdoblju godine ranije.

Operativna dobit, temeljna dobit usklađena za posebne stavke, uvećana je 35 posto, na 444 milijuna eura.

Prihodi grupe pali su pak za tri posto, na 9,8 milijardi eura.

 “Kontinuirano postižemo dobar napredak u preoblikovanju ThyssenKruppa u snažnu industrijsku grupu”, kazao je izvršni direktor Heinrich Hiesinger.

U širokoj ponudi giganta sa sjedištem u njemačkom gradu Essenu nalaze se proizvodi od čelika i dizala – koja su dugo bila najveći izvor njegove zarade – pa sve do podmornica, auto dijelova i industrijskih postrojenja, podsjeća AFP.

Uslijed snažnih pritisaka na cijene čelika na globalnim tržištima zbog poplave jeftinog uvoza iz Kine u ThyssenKruppu odlučili su preusmjeriti fokus s tradicionalnog poslovanja na kapitalna dobra i na usluge.

U postupku su povezivanja europskog poslovanja se čelikom s indijskim divom Tatom, čime će nastati drugi proizvođač u svijetu, iza Arcelor Mittala.

Zahvaljujući širem oporavku cijena sirovina, dio poslovanja sa čelikom u prvom je kvartalu fiskalne 2017/18. godine povećao operativnu dobit više od pet puta na godišnjoj razini, na 160 milijuna eura.

Iz ThyssenKruppa ističu i snažne poslovne rezultate u dijelu poslovanja s dizalima u Sjedinjenim Državama i u poslovanju s auto dijelovima u Europi i Kini.

Za cijelu godinu u grupi i dalje predviđaju rast prilagođene operativne dobiti na 1,8 do dvije milijarde eura, nakon 1,7 milijardi u godini 2016./2017.., što će po njima rezultirati “jasno pozitivnom” neto dobiti. (Agencije)

You may also like

0 comments