Republikanski prijedlog reforme zdravstvenog sustava izazvao velike kritike

Čelnici republikanaca u Zastupničkom domu predstavili su u ponedjeljak prijedlog zakona koji bi trebao zamijeniti Obamacare, koji je predviđao da većina Amerikanaca ima zdravstveno osiguranje. Umjesto toga planira se uvesti sustav poreznih olakšica kako bi se potaknulo ljude da kupuju privatno osiguranje na slobodnom tržištu.

Vođa republikanca Paul Ryan izrazio je uvjerenost da ima dovoljno glasova da osigura usvajanje prijedloga zakona u Zastupničkom domu, dodajući da bi konzervativci trebali biti zadovoljni što će se ukinuti ključni projekt bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame.

No konzervativci su prijedlog dočekali s kritikama. Republikanski senator Mike Lee kazao je da je riječ “upravo o onakvom netransparentnom dogovaranju i srljanju zbog kakvog su kritizirali demokrate”.

Trump je poručio da je prijedlog otvoren za raspravu, ali i napomenuo da već uživa potporu “sviju”.

Američki potpredsjednik Mike Pence ocijenio je da je riječ o “okviru”, sugerirajući da je još daleko od konačnog oblika.

Ministar zdravlja Tom Price kazao je da je zakon “u postupku izrade”.

Zastupnici su, naime, izloženi pritisku svojeg biračkog tijela da američki zdravstveni sustav ne završi u kaosu.

Demokrati upozoravaju da bi prijedlog mogao uskratiti zdravstveno osiguranje milijunima Amerikanaca i koristiti bogatima.

Neki konzervativni republikanci nezadovoljni su jer smatraju da prijedlog ne ide dovoljno daleko u uklanjanju države iz zdravstvene skrbi.

U Senatu, gdje si republikanci mogu priuštiti da izgube samo dva glasa jer imaju jako tijesnu većinu, republikanski senator Rand Paul rekao je da je plan “Obamacare Light” i traži da se Obamin zakon jednostavno ukine.

Trump je na Twitteru poručio kako je “siguran” da će Paul osigurati “nov i odličan zdravstveni program jer zna da je Obamacare katastrofa!”.

Ranije je također najavio da “radi na novom sustavu koji će uvesti tržišno natjecanje u farmaceutskoj industriji.” “Cijene za američki narod će jako pasti!”, obećao je.

Konzervativne skupine uključujući Heritage Action for America, Club for Growth, Americans for Prosperity and Freedom Partners, koje podržavaju milijarderi braća Koch, traže povlačenje zakonskog prijedloga iz različitih razloga.

Club for Growth proglasio ga je “RyanCareom” i “podgrijanom zamjenom za državno zdravstveno osiguranje.”

“Mislimo da se treba posve riješiti Obamacarea”, rekao je konzervativni zastupnik Jim Jordan, koji je najavio da će u srijedu predstaviti vlastiti prijedlog zakona o ukidanju Obamacarea. Tog će dana odbori Zastupničkog doma početi raspravu i razmatranje amandmana na republikanski plan.

Konzervativci tvrde da prijedlog zakona zadržava neke odredbe iz Obamacarea i pravila koja su izazvala rast cijena polica osiguranja, uvodi novo pravo u obliku poreznih olakšica i nije u skladu s idealima slobodnog tržišta.

Umjesto sadašnjih subvencija za kupnju osiguranja na osnovi prihoda, plan predlaže porezne olakšice, koje bi se kretale od 2000 do 4000 dolara.

Obamacare, uveden 2010., popularan je u mnogim državama, čak i u nekima koje kontroliraju republikanci. Omogućio je zdravstveno osiguranje za gotovo 20 milijuna do tada neosiguranih Amerikanaca.

Demokrati i neki umjereni republikanci smatraju da bi novi plan teško pogodio ljude s nižim prihodima.

Premda republikanci kontroliraju i Kongres i Bijelu kuću, usvajanje ovog prijedloga zakona nije izvjesno. Moraju ga usvojiti Zastupnički dom i Senat i potom potpisati Trump.

Na brifingu u Bijeloj kući, Price je izbjegao odgovoriti na pitanja može li zajamčiti da milijuni Amerikanaca neće izgubiti zdravstveno osiguranje i podržava li administracija baš sve u prijedlogu zakona.

Investitori, osiguravatelji i bolnice izrazili su zabrinutost da planirane porezne olakšice i prijedlog zakona nisu dovoljni da bi zdravstveno osiguranje bilo pristupačno širokim slojevima ljudi.

Po prijedlogu, porezne olakšice iz Obamacarea koje su se temeljile na prihodima i mjestu stanovanja zamijenile bi fiksne olakšice, zbog čega bi zdravstveno osiguranje moglo postati nedostupno potrošačima u nekim državama, smatraju upućeni izvori iz tog sektora.

Udruženje BlueCross BlueShield, koje predstavlja Anthem Inc., najvećeg igrača na tržištu zdravstvenog osiguranja za građane ove godine, poručilo je da zdravstveno osiguranje mora biti pristupačno ljudima.

(Agencije)

You may also like