Home Politika Republikanski kandidati žele vratiti simulaciju potapanja kao legitimnu

Republikanski kandidati žele vratiti simulaciju potapanja kao legitimnu

by Agencije

Sedam godina nakon zabrane simulacije utapanja pri ispitivanju zatvorenika, dvojica republikanskih predsjedničkih kandidata izjavila su da je žele vratiti u uporabu, a jedan od njih, Donald Trump, koji prvi put gubi dominaciju na društvenim mrežama, išao bi i dalje od toga.

“Vratio bih ‘waterboarding i vratio bih i puno gore od toga”, rekao je Trump tijekom republikanske debate u subotu navečer na ABC-u, nekoliko dana prije predizbora u New Hampshireu. Trumpov rival, senator Ted Cruz, rekao je da bi dopustio samo ograničenu primjenu te tehnike. “Waterboarding” – polijevanje vodom po glavi zatvorenika čime se simulira utapanje kontroverzna je taktika ispitivanja koja se primjenjivala u SAD-u. Predsjednik Barack Obama zabranio je njezinu primjenu ubrzo nakon što je preuzeo dužnost 2009.

Obavještajni odbor Senata objavio je 2014. izvješće, unatoč protivljenju republikanaca, o tehnikama mučenja kojima se koristila središnja obavještajna agencije (CIA), uključujući prekomjernu primjenu metode gušenja vodom.  Trump je prvi puta izgubio dominaciju na društevnim mrežama tijekom republikanskih predsjedničkih debata nakon osme debate u subotu navečer. Tako su se mnogi korisnici Twittera sada okomili na senatora Marca Rubija, kojega su u debati u New Hampshireu žestoko napali njegovi protukandidati.  Porastao je broj tvitova u kojima su spomenuti guverner New Jerseya Chris Christie i guverner Ohija John Kasich.

Related Posts