Republikanci zadržali kontrolu nad oba doma parlamenta

Republikanci su na izborima u utorak zadržali kontrolu i nad Senatom i nad Zastupničkim domom Kongresa, objavila je u srijedu stranka na Twitteru nakon što su objavljeni izborni rezultati u ključnim državama.

Demokrati su se nadali da će preuzeti kontrolu nad Senatom, u koji se birala trećina novih zastupnika i u kojemu su republikanci do izbora imali većinu (54 od 100 senatora).

Republikanci su u bici za Senat dobili vjetar u leđa obranom mandata Marca Rubija u tijesnim izborima na Floridi. Također su uspješno obranili mandate u Sjevernoj Karolini, Indiani, Wisconsinu, Missuriju, Pennsylvaniji i Arizoni, pokazuju projekcije američkih televizijskih mreža.

Također su uspjeli zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa koji je u njihovim rukama od 2011. Prema projekcijama televizijskih mreža, republikanci će osvojiti 235 od 435 zastupnika u donjem domu Kongresa. To znači da su demokrati osvojili 12 mandata više nego u postojećem sazivu, ali još uvijek premalo da bi stekli kontrolu nad Zastupničkim domom.

You may also like