Republika Srpska osporava legitimitet Ustavnog suda BIH

Vlasti Republike Srpske zatražit će hitnu izmjenu zakona o Ustavom sudu Bosne i Hercegovine i neće pristati provoditi njegovu presudu kojom je 9. siječnja kao dan RS proglašen neustavnim, najavio je u nedjelju u Banja Luci predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka s predstavnicima važnijih političkih stranaka sa srpskim predznakom.

Dodik je ovaj sastanak sazvao nakon što je Ustavni sud BiH ranije ovog tjedna donio odluku kojom je odlučio kako 9. siječnja kao dan RS nije sukladan ustavu BiH jer odražava interese samo srpskog naroda. Odlučujući po prizivu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni je sud praktično tek potvrdio ranija stajališta Venecijanske komisije Vijeća Europe kako 9. siječnja 1992. godine koji se obilježava kao dan RS podjeća na ratna zbivanja i pokušaj secesije dijela BiH na štetu hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Sadašnje vlasti RS drže kako je to zapravo politička a ne pravna odluka. Dodik je predložio da se zbog toga svi dužnosnici iz reda bosanskih Srba povuku iz tijela vlasti na državnoj razini i tako blokiraju funkcioniranje BiH no to ipak nije prihvaćeno. Umjesto toga je odlučeno da se od parlamenta BiH zatraži izmijena načina donošenja odluka. “Tražimo da se (iz suda) izbace” strani suci”, kazao je Dodik. Ukoliko se to ne bi dogodilo razmotrit će se dalje mjere uključujući provedbu referenduma o odluci Ustavnog suda BiH. “Potpuno smo jedinstveni”, kazao je Dodik najavivši kako će vlsti RS u narednim tjednima predložiti novi zakon o Ustavom sudu BiH.

Suglasnost s ovim stajalištima potvrdio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić koji je inače Dodikov politički protivnik. Bosić je ustvrdio kako je Ustavni sud BiH “odavno uzeo ovlasti koje mu ne pripadaju”. “On prekraja zakona i ustave (entiteta) te mijenja ustavni ustroj BiH”, kazao je Bosić ocijenivši kako je time Ustavni sud zapravo postao novi Ured visokog predstavnika (OHR). “Mi smo protiv takvih političkih procesa”, kazao je Bosić ustvrdivši kako se to čini donošenjem odluka temeljem glasova dvoje sudaca iz reda bošnjačkog naroda i troje inozemnih sudaca. Ustavni sud BiH i danas funkcionira kao tijelo uspostavljeno Daytonskim sporazumom. U njegovu su sastavu po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda i troje inozemnih sudaca. U RS-u su nezadovoljni takvim omjerom snaga i tvrde kako većina odluka bude zapravo nametnuta zahvaljujući odlukama inozemnih sudaca.

You may also like