Repovi utakmice Hrvatska – Italija

Tijekom utakmice Hrvatske i Italije na Poljudu dogodio se incident kakav se rijetko viđa na nogometnim stadionima. Na poljudskom travnjaku netko je preko noći iscrtao kukasti križ, a za sve se saznalo u poluvremenu kada su radnici zalili travu na kojoj se otkrila – ‘svastika’. I kad igra bez navijača, naša nogometna reprezentacija ne može bez skandala. Naime, na travnjaku Poljuda tijekom utakmice protiv Italije bio je iscrtan kukasti križ, a nakon što su novinari to primijetili brzo se taj dio travnjaka posipao da bi se nekako sakrio ta sramota. No, šteta je već bila učinjena, a i talijanski mediji su to isto vidjeli, kao i delegati UEFA-e.

Hitno je podnesena je prijava protiv nepoznatog počinitelja, policija je odmah nakon utakmice uzela uzorke trave koji su upućeni na obradu Zagreb. Policija je uzela izjave od djelatnika splitske tvrtke Jadro koji održavaju travnjak na stadionu u Poljudu. Glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Tomislav Pacak dao je službenu izjavu predstavnicima medija nakon kvalifikacijskog susreta za odlazak na EURO 2016. između Hrvatske i Italije, a zbog višemetarskog znaka utisnutog u travnjak poljudskog stadiona koji svojim izgledom podsjeća na nacistički znak kukasti križ. “Ispričavamo se svim gledateljima, gostima iz Italije i igračima obje reprezentacije zbog nacističkog simbola na travi Poljuda.

Sličnu su sramotnu koreografiju hrvatski ‘navijači’ izveli u Livornu 2006. godine kada su vlastitim tijelima spojili kukasti križ na tribinama i hrvatskom nogometu nanijeli veliku štetu i kaznu. Tehnički, radilo se o sredstvu koje je stavljeno na travnjak između 24 i 48 sati prije utakmice, tempirano da se vidi upravo za vrijeme utakmice. U poluvremenu smo to djelomično sanirali koliko je bilo moguće u kratkom vremenu. U tomu smo odmah obavijestili Uefu. Radi se o očiglednoj sabotaži i kriminalnom djelu koje osuđujemo i tražimo od policije i pravosudnih tijela da otkrije krivca koji nije osramotio samo hrvatski nogomet već i državu. Još jednom izražavamo veliko žaljenje i osuđujemo ovakav čin te se ispričavamo gledateljima, gostima i igračima dviju reprezentacija”, stoji u izjavi HNS-a.

Inače, slika svastike već je sinoć obišla svijet: veliki broj stranih agencija i medija objavio je fotografiju svastike s Poljuda, a društvene mreže su eksplodirale. Associated Press piše kako nije zasad jasno kako se svastika našla na terenu te da Hrvatskoj prijeti kazna. New York Daily News, Eurosport, Guardian, ESPN, CBC, samo su neki od medija koji prenose vijest o kukastom križu na Poljudu.Igrači su spuštenih glava napustili travnjak Poljuda nakon 1:1 s Italijom, ne toliko zbog rezultata koliko zbog kazne koja prijeti Hrvatskoj nakon što je slika svastike na terenu obišla i zgrozila svijet. U svlačionici su već čuli što se dogodilo. Domagoj Vida nakon utakmice rekao je za Index.hr: “Pričali smo o tome u svlačionici, čuli smo što je bilo. Nadamo se da će UEFA imati milosti prema nama. Žao nam je zbog toga, ali mi igrači moramo gledati svoj posao na terenu, ima ljudi koji se time bave. Žao nam je i dao bog da ne bude većih problema”, rekao je Vida. “Čestitao bih suigračima na dobroj igri, možemo biti zadovoljni s bodom. Imali su Talijani prilika, imali smo i mi, ovo je realan rezultat. Bilo je teško bez gledatelja i zbog sparine. Prvi smo i moramo to držati”.

 

You may also like