Renzi žestoko kritizirao njemačku energetsku politiku

Talijanski premijer Matteo Renzi otvoreno je u petak na summitu EU-a kritizirao njemačke politike koje se tiču bankarstva, energetike, migracija i Grčke. “Prikazivanje Njemačke kao spasioca europskog gospodarstva nije nešto s čime se svi slažu”, rekao je Renzi na konferenciji za novinare.

Renzi je izrazio zabrinutost zbog prodaje 14 grčkih regionalnih zračnih luka njemačkom operatoru Fraportu, što je prva velika privatizacija vlade premijera Aleksisa Ciprasa. Pod pritiskom talijanske javnosti zbog spašavanja četiriju malih banaka, pri čemu su tisuće malih talijanskih investitora ostale bez ušteđevine, Renzi je također kritizirao njemački financijski sustav. “Zdravlje talijanskih banaka danas je bolje nego zdravlje njemačkih banaka, ne samo zato što Intesa San Paolo, najveća banka u Italiji , ima dvostruko veću kapitalizaciju od Deutsche Banka, najveće njemačke banke, nego i zbog njemačkih regionalnih banaka, koje nisu pod nadzorom Europske središnje banke, zbog čega bih ja, da sam Nijemac, bio jako zabrinut”, rekao je.

Tržišna kapitalizacija Intese iznosi 52,2 milijarda eura i 1,7 puta je veća od Deutsche Banka. Renzijeve kritike povezane su s planiranim uvođenjem novog europskog sustava osiguranja štednih depozita, čemu se Njemačka protivi jer bi previše stajao njezine banke. Njemačka kancelarka Angela Merkel blokirala je na summitu usvajanje zajedničke izjave da će se u tom pitanju brzo postići napredak. “Normalno je s vremena na vrijeme imati različita mišljenja. Ovo nije prvi put”, kazala je.

Kad je riječ o migraciji, Rim je predmet kritika zbog toga što nije registrirao sve migrante koji su stigli iz sjeverne Afrike, propuštajući ih dalje u Europu. “Europa je ta koja ne poštuje pravila, ne Italija”, uzvratio je Renzi. Istaknuo je da Italija sada uzima otiske prstiju većini migranata, dok se europski plan da se pomogne njegovoj zemlji i prebaci azilante u Njemačku i druge europske zemlje zasad pokazao neuspješnim. Renzi je napao također planove Berlina za proširenje Sjevernog toka kako bi se više ruskog plina dovodilo izravno u Njemačku. “Ostao je neugodan osjećaj jer je prošle godine blokiran Južni tok… a sada se pojavio plan da se udvostruče kapaciteti Sjevernog toka bez ikakve rasprave. Zato sam zatražio raspravu”, rekao je.

You may also like

0 comments