Renzi poražen na lokalnim izborima

Talijanski premijer Matteo Renzi doživio je udarac na jučerašnjim lokalnim izborima. Rezultati lijevog centra lošiji su nego što se očekivalo, a odlične rezultate ima Pokreta pet zvjezdica komičara Beppea Grilla, koji jednako žestoko mrzi talijanski establišment i Europsku uniju, te desna Sjeverna liga. Građani su birali novu vlast u sedam od 20 talijanskih regija – Venetu, Liguriji, Toskani, Marchama, Umbriji, Kampaniji i Apuliji, te gradonačelnike općina poput Venecije i Mantove.

Prve projekcije pokazuju da kandidati lijevi centar dobro stoje u Toskani i Marchama te južnoj regiji Apuliji. Kandidati lijevog centra tijesno vode i u Kampaniji kod Napulja. No čini se da će sjeverozapadna pokrajina Ligurija dospjeti u ruke desnog centra, a u središnjoj regiji Umbriji, tradicionalnom uporištu ljevice, vodi se tijesna utrka s desnim centrom. U Venetu, kao što se i očekivalo, pobjeda se smiješi Sjevernoj ligi. Projekcije pokazju da bi Renzijeva Demokratska stranka (DP) u sedam regija mogla ukupno osvojiti 22,6 posto glasova, ispred Pokreta pet zvjezdica s 19,6 posto, Sjeverne lige s 12,9 posto i stranke Forza Italija s 10,3 posto glasova. Nastup PD-a daleko je od prošlogodišnjeg uspjeha na europskim izborima, kada je osvojio 41 posto glasova.

Renzi nije došao na vlast izborima i dobar rezultat na lokalnim izborima važan je zbog njegova legitimiteta. Kad je Berlusconi 2011. dao ostavku, Renzijeva Demokratska stranka poduprla je tehnokratsku vladu Marija Montija. Predsjednik stranke Enrico Letta postao je premijer 2013., ali je njegova vlast ovisila o širokoj koaliciji. Kad je Renzi u veljači 2014. izabran za predsjednika Demokratske stranke, najavio je potpuno novi reformski program, pozvao na “novu fazu”, pritisnuo Lettu da podnese ostavku, doveo predsjednika Giorgija Napolitana pred gotov čin te preuzeo vladu i istu koaliciju koju je predvodio Letta. Talijani smatraju da Renzijev stil pomalo podsjeća na Berlusconijev. Njegov reformistički polet živcira mnoge. Stoga je Renziju rezultat na ovim izborima važan kako bi mogao nastaviti provoditi reforme. (HRT)

You may also like