Rekordno niska razina očekivanja potrošača

Analiza GfK

Agencija za istraživanje tržišta prognozira nastavak trenda pogoršanja raspoloženja potrošača u listopadu na -42,5 bodova. Rekordno niska razina ovog pokazatelja tako je evidentirana i četvrti mjesec zaredom. Nastavak spirale negativnih očekivanja potrošača odraz je prvenstveno snažnog pada dohodovnih očekivanja, ali i slabijeg povjerenja u gospodarske izglede.

Pad dohodovnih očekivanja za 22,4 bodova na negativnih 67,7 bodova također je najniža evidentirana razina otkad je započelo prikupljanje podataka u 1991. Prema izvješću, nastavlja padati i sklonost kupnji novih dobara (posebno trajnih) kako bi kućanstva odvojila dio prihoda za više troškove energije. Budući da inflacija tek treba dosegnuti vrhunac, izgledno je daljnje pogoršanje povjerenja potrošača. Uz pad poslovnog optimizma, pad potrošnje mogao bi dodatno usporiti gospodarske aktivnosti.

S druge strane Atlantika, pokazatelj prodaje postojećih stambenih objekata u SAD-u (promatra se prodaja stambenih objekata za koje je potpisan ugovor o prodaji, ali transakcija tek treba biti zaključena) pao je u kolovozu za 2% na mjesečnoj razini, na najnižu razinu od 2011. godine. Trend negativnih promjena na mjesečnoj razini traje od lipnja, a deveti je to evidentirani pad u posljednjih deset mjeseci. Na godišnjoj razini, nastavljene su dvoznamenkaste negativne promjene, a u kolovozu je zabilježen pad od 22,5%.

Prema NAR-u, američkom trgovinskom udruženju, smjer kretanja kamatnih stopa na hipotekarne kredite snažno utječe na ovaj pokazatelj snage tržišta nekretnina. Budući da je u ovoj godini ostvaren snažan rast kamatnih stopa na hipotekarne kredite, a prisutna je snažna ekonomska neizvjesnost i usporavanje gospodarskih aktivnosti, ne iznenađuje i usporavanje aktivnosti na tržištu nekretnina.

You may also like