Rekordne razine preuzimanja na tržištu

Analiza Financial Timesa

Ako je suditi po dinamici kojom veće kompanije “gutaju” manje, 2021. je godina za preuzimanje konkurenata i konsolidaciju poslovanja. Vrlo dinamično ljeto učinilo je ovu godinu potencijalno rekordnom po vrijednosti spajanja i preuzimanja kompanija u svijetu.

Kako piše Financial Times, od početka godine već su dogovorena spajanja i preuzimanja za gotovo 4 bilijuna dolara jer se kompanije žure iskoristiti razdoblje vrlo jeftinih kredita i povećane dobiti. Kolovoz se uobičajeno smatra vrhuncem ljetnog zatišja. No, prošloga mjeseca vrijednost globalnih transakcija spajanja i preuzimanja dosegnula je čak 500 milijardi dolara.

Za ilustraciju, lanjskoga kolovoza vrijednost spajanja i preuzimanja iznosila je 289 milijardi dolara, a predpandemijske 2019. dosegla je 275 milijardi dolara. Ovogodišnji skok pokretan je kombinacijom niskih troškova zaduživanja, bilijunima dolara kojima raspolažu fondovi rizičnog kapitala te povratkom “životinjskih nagona” među poslovodstva velikih svjetskih kompanija.

Ljetna ekspanzija spajanja i preuzimanja povećala je ovogodišnji iznos na rekordnih 3,9 bilijuna dolara, pokazuju podaci koje je prikupio Refinitiv. To je dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.

Kako smršaviti do 15 kg brzo i bez yo-yo efekta? Stavite ovaj flaster na pupak i pričekajte 24 sata

Što se tiče 2019., do kraja kolovoza sklopljene su transakcije za 2,6 bilijuna dolara. Ako se nastavi ovom dinamikom, 2021. mogla bi biti bolja od do sada rekordne 2007. kada su zabilježena spajanja i preuzimanja od 4,3 bilijuna dolara.

“S obzirom da sve više kompanija ostvaruje rekordnu dobit, ima pristup jeftinom zaduživanju i svjedoči visokim cijenama svojih dionica, teško je očekivati da će aktivnost spajanja i preuzimanja usporiti u idućih 6 do 12 mjeseci”, kaže Frank Aquila, direktor spajanja i preuzimanja u odvjetničkoj tvrtki Sullivan & Cromwell.

Od početka siječnja najavljeno je gotovo 40.000 spajanja i preuzimanja, a zanimljiv je podatak da je većina transakcija iz segmenta velikih, vrednijih od 10 milijardi dolara.

K tome, zabilježen je i rekordan broj prekograničnih povezivanja, poput odluke General Electrica da svoju podružnicu za leasing zrakoplova proda irskom konkurentu AerCapu za više od 30 milijardi dolara.

Valja spomenuti i bitku između dviju najvećih kanadskih željezničkih kompanija – Canadian Pacifica i Canadian Nationala – oko američke tvrtke Kansas City Southern za više od 31 milijarde dolara.

Pojačani trend spajanja i preuzimanja blagotovorno utječe i na prihode velikih banaka s Wall Streeta. U drugom tromjesečju banka JPMorgan ostvarila je rekordne prihode od globalnih investicijskih naknada od 3,6 milijardi dolara. Prihod od naknada Goldman Sachsa povećan je za trećinu.

Prosperirale su i odvjetničke tvrtke, a mnoge od njih prijavile su rekordnu dobit. Analitičari ističu kako je aktivnost spajanja i preuzimanja prisutna u svim sektorima, a većina branši svjedoči povećanju broja transakcija po dvoznamenkastim, pa i troznamenkastim stopama.

Najaktivniji je tehnološki sektor koji sudjeluje s 21 posto u ovogodišnjoj vrijednosti transakcija, za razliku od 16 posto prošle godine.. Najsnažniju aktivnost u tehnološkom sektoru od dot.com balona prije 20-ak godina dokazuju i 8742 transakcije vrijedne 832 milijarde dolara.

Za usporedbu, u istom lanjskom razdoblju vrijednost transakcija iznosila je 301 milijardu dolara. U najveće tehnološke transakcije ulazi Dellovo izdvajanje tvrtke VMware za 52 milijarde dolara te Microsoftova kupnja tvrtke za tehnologiju prepoznavanja glasa Nuance za 16 milijardi dolara, piše Poslovni dnevnik.

You may also like