Rekordna zaduženja naftnih kompanija

Vodeće svjetske naftne kompanije izdale su u prva dva mjeseca ove godine obveznice u rekordnoj vrijednosti od 63 milijarde dolara, iskoristivši povijesno nisku cijenu zaduživanja kako bi povećale dividende, namaknule sredstva za akvizicije i poboljšale bilance, koje su pod pritiskom zbog pada cijena nafte.

Prema podacima banke Morgan Stanley, samo su američki i europski naftni divovi, kao što su ExxonMobil, Chevron, British Petroleum, Total i Statoil izdali 31 milijardu dolara novih obveznica, ili 48 posto od ukupno izdanih novih dužničkih vrijednosnih papira svih naftnih i plinskih kompanija u svijetu u siječnju i veljači. Od početka godine, Exxon je izdao obveznice u vrijednosti od 8 milijardi dolara, a slijede Total, BP i Chevron sa 6 milijardi dolara. Vrijednost njihovih izdanja od 31 milijarde dolara veća je od prijašnjeg rekorda iz prvog tromjesečja 2009. godine od 28 milijardi dolara.

Pad cijena ‘crnog zlata’ za 50-ak posto od lipnja prošle godine pritisnuo je naftne kompanije, natjeravši ih na smanjenje investicija i prodaju imovine kako bi održale snažne bilance i visoke isplate dividendi, što je desetljećima obilježje tog sektora. No, većini tih kompanija i dalje je nužno povećanje zaduživanja kako bi ostvarile te ciljeve, s obzirom na oštar pad cijena nafte, poručuju analitičari Morgan Stanleya. Izuzetno niske kamatne stope u Europi i SAD-u, zbog labave monetarne politike središnjih banaka, omogućuju velikim kompanijama zaduživanje po rekordno niskoj cijeni novca.

Naftne kompanije također uzimaju nove, jeftine kredite za potencijalna preuzimanja u sektoru, koja se očekuju u drugoj polovini godine, zaključuje Morgan Stanley.