Home Ekonomija Rekordna trgovinska razmjena Njemačke

Rekordna trgovinska razmjena Njemačke

by admin

Njemačka je prošle godine zabilježila rekordni trgovinski višak, uz rekordnu razinu izvoza i uvoza, pokazali su u utorak objavljeni službeni podaci, ali je sliku stanja u najvećem europskom gospodarstvu na kraju godine prigušio snažan pad industrijske proizvodnje u prosincu.

Njemački je izvoz u 2015. godini poskočio je 6,4 posto, na 1.196 milijardi eura. Uvoz je uvećan 4,2 posto, na 948 milijardi eura, izračunali su u Destatisu. Time je trgovinski višak u prošloj godini porastao na novu rekordnu razinu od 247,8 milijardi eura, premašivši dosadašnji rekord od 213,6 milijardi eura, zabilježen godinu ranije, naveli su statističari. Rezultat potvrđuje snagu najvećeg europskog gospodarstva u nesigurnom globalnom ekonomskom okruženju.

Potražnja za njemačkom robom bila je prošle godine snažna u cijelom svijetu, pa je tako njemački izvoz u Europsku uniju u cjelini porastao sedam posto. Pritom je izvoz u zemlje EU koje nisu članice eurozone uvećan 8,9 posto dok je skromniji rezultat zabilježen u razmjeni s ostalim članicama eurozone, uz rast izvoza za 5,9 posto. Osjetno je povećan i izvoz u treće zemlje, za 5,6 posto, navodi se u izvješću Destatisa.

Prosinački su rezultati bili lošiji, uz mjesečni pad sezonski i kalendarski prilagođenog izvoza i uvoza za po 1,6 posto. Trgovinski je višak u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu time blago smanjen, na 19,4 milijarde eura, utvrdili su u statističkom uredu.

U odvojenom je izvješću ministarstvo gospodarstva i energetike u utorak izvijestilo da je cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u prosincu pala na mjesečnoj razini 1,2 posto, najviše u 16 mjeseci.

Najizrazitiji je pad zabilježen u energetskom sektoru, gdje je proizvodnja smanjena čak tri posto u odnosu na prethodni mjesec. U prerađivačkoj industriji proizvodnja je pala 1,1 posto, pri čemu je najveći pad, za 2,6 posto, zabilježen u kategoriji investicijskih dobara, a osjetno je – za 1,4 posto – smanjena i proizvodnja potrošačkih roba. Rast je zabilježen samo u kategoriji intermedijarnih roba, za 0,8 posto. “Loše razdoblje” u industriji na kraju godine – kako su ga nazvali u ministarstvu – potvrđuje i krajem prošlog tjedna objavljen podatak o padu industrijskih narudžbi u prosincu za 0,7 posto u odnosu na studeni. U posljednja tri mjeseca 2015. narudžbe su porasle jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Related Posts