Rekordna saudijska proizvodnja zadržala cijenu nafte iznad 45 dolara za barel

Cijene barela nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 45 dolara budući da je rekordna saudijska proizvodnja zasjenila špekulacije o mogućem obuzdavanju proizvodnje na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42,50 dolara, što je 27 centi manje nego pri zatvaranju u utorak.

Početkom tjedna tržišta je poduprla najava neformalnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) krajem rujna u Alžiru, u kontekstu špekulacija da bi zemlje članice mogle postići dogovor o obuzdavanju rasta proizvodnje radi potpore cijenama.

Danas je te špekulacije u drugi plan potisnuo podatak o povećanju saudijske proizvodnje u srpnju na novu rekordnu razinu, od 10,67 milijuna barela dnevno.

OPEC je pak u redovnom mjesečnom izvješću objavio da su u srpnju njegove članice, uključujući Gabon, prema podacima iz sekundarnih izvora proizvodile 33,11 milijuna barela dnevno, što je 46 tisuća barela dnevno više nego u lipnju. Istovremeno članica OPEC-a Venezuela nastoji pridobiti potporu za mjere podrške cijenama. “Cijene nafte pale su budući da još jedan krug razgovora članica OPEC-a o predloženom zamrzavanju razine proizvodnje nije oduševio ulagače”, naveli su u bilješci analitičari ANZ Banka.

U travnju se članice kartela nisu uspjele dogovoriti o mjerama podrške cijenama. Dodatni su uteg za cijene po tumačenju trgovaca višak ponude sirove nafte i naftnih derivata, što predloženi razgovori vjerojatno neće značajnije promijeniti.

Tržište je uznemirila i procjena američke vlade prema kojoj bi proizvodnja nafte u SAD-u ove godine trebala pasti manje nego što su prognozirali prije mjesec dana, s obzirom na pojačane aktivnosti bušenja. Sada u Washingtonu očekuju da će u ovoj godini američka proizvodnja pasti za 700.000 barela dnevno, na 8,73 milijuna barela dnevno, u usporedbi s procijenjenim padom za 820.000 barela dnevno iz srpanjskog izvješća.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 41,08 dolara, što znači da je ostala nepromjenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like