Home Energetika Rekordna razina cijene plina u posljednja tri mjeseca nakon eskalacije na Bliskom istoku

Rekordna razina cijene plina u posljednja tri mjeseca nakon eskalacije na Bliskom istoku

by Energypress.net

TTF

Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Cijena po megavat satu (MWh) plina za isporuku sljedećeg mjeseca porasla je danas na 33,95 eura u nizozemskom čvorištu TTF, što je najviša cijena od početka siječnja.

Među razlozima poskupljenja je i strah ulagača od novog rata na Bliskom istoku te mogući utjecaj na opskrbu plinom iz regije, navodi dpa. Robna tržišta čekaju odgovor Izraela na iranski napad na njega u subotu, koji je uslijedio nakon navodnog izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku, u Siriji.

Cijena plina u posljednjih je tjedan dana porasla više od 20 posto, nakon pada u prvim mjesecima godine zbog relativno blage zime i velikih skladišnih kapaciteta. U veljači je dosegla 22,31 eura po MWh, što je najniže od prošlog ljeta.

Skladišta diljem Europe bila su puna 62 posto, navodi dpa. Prema podacima Europske udruge operatora plinske infrastrukture (GIE), skladišta su u to vrijeme u posljednjih pet godina bila prosječno popunjena 43 posto.

U međuvremenu, europski povjerenik za energetiku Kadri Simson prošlog je petka objavio da su skladišta plina u EU krajem ožujka bila popunjena 58 posto, što je rekordna razina.

Related Posts