Rekordna obnovljiva struja u zemljama EU i Britaniji

Analiza
Obnovljivi izvori dostigli su rekordan udio u proizvodnji električne energije nagovijestivši intenzivnije napuštanje fosilnih goriva idućih godina, no neki analitičari upozoravaju da je uspon obnovljivih izvora tek posljedica koronakrize i gospodarskog pada.

Podaci finske tvrtke za energetsku tehnologiju Wartsila prikupljeni od europskih operatera elektroenergetskih mreža, pokazuju da su obnovljivi izvori energije od travnja do lipnja u 27-članom EU bloku i Britaniji generirali prosječno 44 posto električne energije, u razdoblju lockdowna u mnogim zemljama, u odnosu na 37,2 posto u istom razdoblju prošle godine. Dnevni vrhovi udjela obnovljivih izvora dosezali su u tom razdoblju i 53 posto.

Vodeća je Austrija u kojoj je udio obnovljivih izvora u proizvodni struje 93 posto, u odnosu na prijašnjih 91 posto, uglavnom zahvaljujući hidrocentralama. Portugal je ostvario udio od 67 posto, dok je u najvećem europskom gospodarstvu – Njemačkoj, prosječni udio obnovljivih izvora u proizvodnji struje od travnja do lipnja bio 54 posto u odnosu na 47,5 posto prošle godine.

Povećanje udjela obnovljivih izvora energije bitno je za Europsku uniju koja želi ostvariti svoje klimatske i energetske ciljeve i smanjiti štetne emisije stakleničkih plinova. Cilj EU-a je ispuniti 32 posto svojih energetskih potreba, uključujući transport, iz obnovljivih izvora do 2030. godine, ali će te ciljeve preispitati ove godine.

Zagovornici tradicionalnih energenata dugo su tvrdili da se čistim izvorima energije, poput sunca i vjetra, ne može vjerovati jer ovise o vremenu, te da neće moći osigurati pouzdanu opskrbu električnom energijom u nacionalnim mrežama koje su dizajnirane za rad u tandemu s ugljenom i plinom. No, zadnja tri mjeseca pokazala su da obnovljivi izvori energije postaju pouzdaniji, kažu sektorski stručnjaci, te čine nešto više od polovice proizvodnje u nekim europskim zemljama, dok su mrežni operatori dokazali da mogu uspješno upravljati većim dozama “fluktuirajućih energetskih tokova”.

Međunarodna agencija za energiju IEA upozorava pak da je rast udjela vjetro i solarnih elektrana u proizvodnji električne energije uslijedilo jer je zdravstvena kriza dovela svijet u recesiju, smanjujući potrošnju električne energije u nekim zemljama za više od petine.

Većina operatora mreže stoga se, navodi IEA, automatski okrenula jeftinijim izvorima energije kako bi zadovoljila smanjenu potražnju, pri čemu, jednom kad se instaliraju, vjetro i solarna postrojenja koštaju vrlo malo, a često su potpomognuta vladinim subvencijama. Kao rezultat toga, pao je udjel fosilnih goriva, kaže IEA.

You may also like

0 comments