Rekordna instalacija obnovljivih izvora energije

Analiza IRENA-e

Rekordnih 260 gigavata (GW) novih kapaciteta obnovljivih izvora energije instalirano je u svijetu 2020. godine, unatoč utjecaju pandemije covida-19, pokazuju podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

IRENA je u izvješću “Statistika obnovljivih kapaciteta 2021.” izvijestila da su novi kapaciteti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora instalirani 2020., veći za gotovo 50 posto u odnosu na one čiji je rad pokrenut 2019. godine.

Udio obnovljive energije u svim novim proizvodnim kapacitetima znatno je porastao drugu godinu zaredom, dodala je agencija. Tako više od 80 posto svih novih postrojenja za proizvodnju električne energije instaliranih prošle godine proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, pri čemu dominiraju Sunčeva i energija vjetra.

Nove solarne instalacije iznosile su 127 GW, a uporaba snage vjetra 111 GW, navodi se u izvješću.

Lider u pokretanju energetskih postrojenja na obnovljive izvore je Kina koja je lani instalirala 136 GW iz obnovljivih izvora. SAD je instalirao 29 GW, gotovo 80 posto više nego 2019. godine.

IRENA smatra da se sve veći udio obnovljivih izvora energije dijelom može pripisati posustajanju izgradnje kapaciteta iz fosilnih goriva u Europi, Sjevernoj Americi i po prvi puta u cijeloj Euroaziji. Ukupno je lani instalirano 60 GW takvih postrojenja, u odnosu na 64GW prethodne godine.

IRENA-ini podaci pokazuju da je na kraju 2020. godine globalni kapacitet obnovljive energije iznosio 2799 GW, a najveći udio (1211 GW) predstavljala je hidroenergija.

You may also like

0 comments