Rekordna godina za prirodni plin – 2018.

Analiza IEA
Godina 2018. bila je ‘zlatna godina’ za prirodni plin, s obzirom na nagli skok potražnje diljem svijeta, objavila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA), potaknuvši zabrinutost ekoloških udruga zbog mogućeg utjecaja novog preferiranog tipa goriva na klimu na Zemlji.

Potražnja za plinom lani je porasla 4,6 posto, najsnažnije od 2010., a na taj energent otpada i gotovo polovina ukupnog porasta svjetske energetske potrošnje, objavila je IEA u godišnjem izvješću o plinu.

Skok potražnje za prirodnim plinom – koji je čišći od ugljena ali je fosilno gorivo i njegovo izgaranje povećava emisije štetnih plinova – pripisuje se bujajućoj proizvodnji u SAD-u i nezasitnoj potražnji za zamjenom za ugljen u Kini. “U 2018. godini prirodni plin imao je značajnu ulogu u sjajnoj godini za energiju”, izjavio je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

“Globalna energetska potrošnja porasla je (2018.) najbržim tempom u ovom desetljeću a prirodni je plan zaslužan za 45 posto toga povećanja, što je više od svih ostalih goriva”, istaknuo je Birol. Iz IEA poručuju da je plin pomogao smanjiti zagađenje zraka i ograničiti povećanje emisije stakleničkih plinova.

Analitičari u sektorima zaštite okolišla i energetike upozoravaju pak da bi procvat plina mogao imati štetne posljedice po klimu na Zemlji budući da su upozorenja iz znanstvenih krugova o nužnosti smanjenja korištenja fosilnih goriva sve ozbiljnija. “Kad se radi o plinu, IEA-in konj ima povez preko očiju i juri ravno ususret klimatskoj katastrofi”, rekao je Lorne Stockman, viši istraživački analitičar u Oil Change Internationalu.

“Plin nije čist, jeftin ni nužan”, istaknuo je. Prema prognozama, potrošnja plina rast će po prosječnoj stopi od 1,6 posto godišnje barem do 2024. godine, procjenjuju u IEA-i.

Izvor OVDJE

You may also like