Rekordi u proizvodnji nafte u SAD-u

Washington –  Proizvodnja sirove nafte u SAD-u porasla je prošle godine za 1,2 milijuna barela na 8,7 milijuna barela dnevno. To je najveći rast obujma od 1900. godine, od kada američka administracija za informiranje o energetici (EIA) bilježi ove podatke.

Izraženo u postocima, SAD su lani povećale proizvodnju sirove nafte za 16,2 posto, što je najveća stopa rasta od 1940. godine i najveći godišnji rast za više od šest desetljeća, prema izvještaju objavljenom na internetskoj stranici EIA. Nalazišta nafte u Sjevernoj Dakoti, Teksasu i Novom Meksiku, gdje se koristi metoda hidrauličnog lomljenja i horizontalnog bušenja za eksploataciju nafte iz škriljaca, najviše su doprinijela prošlogodišnjem rastu proizvodnje, što je šesta uzastopna godina da SAD bilježe porast proizvodnje.

Revolucija naftnih škriljaca je pretvorila SAD od uvoznika u neto izvoznika nafte, dok je veliki zaokret u razini proizvodnje uzrokovao pad cijena nafte, koje su prepolovljene u 2014. godini zbog prekomjernih globalnih zaliha.

CS druge strane, cijene nafte su  se tijekom trgovanja u Aziji oporavile, zahvaljujući vijestima kako bi štrajk u američkim rafinerijama uskoro mogao biti okončan, što je ublažilo nedavne gubitke trgovaca naftom u svjetlu sporazuma zapada i Teherana u vezi s iranskim nuklearnim programom. Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u svibnju poskupjela 90 centi na 50,04 dolara, dok je nafta tipa brent za svibanjsku isporuku u Londonu poskupjela 69 centi na 55,64 dolara, prenosi agencija France press.

Cijene nafte oštro su pale nakon što su Iran i šest svjetskih sila u četvrtak dogovorili okvir za ograničavanje nuklearnih ambicija Teherana. Probni dogovor o ključnim parametrima sporazuma o iranskom nuklearnom programu, postignut u četvrtak poslije osam dana pregovora u Švicarskoj otvorio je put ka rješavanju spora između zapada i Teherana i postizanju konačnog sporazuma do 30. lipnja. Sporazum će, ukoliko bude potvrđen, dovesti do ukidanja privrednih sankcija Iranu, što će omogućiti vraćanje njegove sirove nafte na već prezasićeno svjetsko tržište. Podršku cijenama nafte pružila je i vijest da je jedan od velikih izvoznika tog energenta, Saudijska Arabija, podigao cijene za svibanjsku sporuku Aziji, navodeći da je tražnja u porastu. (EIA)