Rekordan pad poslovne klime za Njemačku

Analiza IFO instituta
Obzirom na snažan pad od 9,8% u drugom tromjesečju te prvu procjenu od 8,2% za treće tromjesečje, konačni podaci zabilježili su porast od rekordnih 8,5% u odnosu na prethodno tromjesečje.

Utorak je započeo objavama konačnih podataka BDP-a u Njemačkoj za treće ovogodišnje tromjesečje. Obzirom na snažan pad od 9,8% u drugom tromjesečju te prvu procjenu od 8,2% za treće tromjesečje, konačni podaci zabilježili su porast od rekordnih 8,5% u odnosu na prethodno tromjesečje.

Oporavak jači od očekivanog uglavnom je potaknut višom potrošnjom kućanstava i višim izvozom. Promatrano na godišnjoj razini, nakon pada od 11,3% u drugom tromjesečju, konačni podaci za treće tromjesečje zabilježili su pad od 4,0%.

Njemački IFO pokazatelj poslovne klime spustio se na 90,7 bodova za studeni, što je pad u odnosu na listopadskih 92,7. S druge strane, IFO pokazatelj očekivanja, koji ukazuje na projekcije za sljedećih šest mjeseci, zabilježio je 91,5 bodova za studeni, niže od očekivanih 93,5, ali i 95,0 zabilježenih prethodnog mjeseca.

Danas su na rasporedu objave tjednih podataka s tržišta rada u SAD-u, anualiziranog BDP-a u SAD-u za treće tromjesečje te U. of Michigan pokazatelji.

You may also like

0 comments