Rekordan broj zaposlenih u Njemačkoj

Njemačka je prošle godine zabilježila najveći broj zaposlenih od ponovnog ujedinjenja 1990. godine zahvaljujući povoljnim prilikama u gospodarstvu i priljevu stranih radnika, uključujući one iz Hrvatske, pokazuju podaci objavljeni u ponedjeljak.

Prošle je godine u najvećem europskom gospodarstvu u prosjeku zaposleno bilo oko 43 milijuna ljudi s prebivalištem u Njemačkoj. Time je njihov broj uvećan 12. godinu zaredom, i to za 0,8 posto u odnosu na godinu ranije, odnosno za 324 tisuće, izvijestio je državni zavod za statistiku. Time je rast broja zaposlenih ipak bio nešto slabiji nego u 2014. kada je uvećan za 0,9 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Povećanje broja zaposlenih objašnjava se pojačanim uključivanjem njemačkih građana u radnu snagu i priljevom inozemnih radnika ponajprije iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku, kao i iz krizom pogođenih zemalja eurozone, kao što su Grčka, Portugal i Španjolska. Ti su trendovi neutralizirali nepovoljne demografske efekte, napominju u statističkom uredu. Hrvatski građani od početka srpnja prošle godine mogu raditi u Njemačkoj bez ograničenja a rumunjski i bugarski od početka 2014. mogu raditi u svim zemljama Europske unije bez radne dozvole.

Njemačka je prošle godine zabilježila rekordan priljev migranata, koji je prema pisanju jednog lista dosegnuo 1,09 milijuna. Mnogi od njih još ne rade što znači da je korelacija između tog broja i rasta zaposlenosti vrlo ograničena, ako uopće postoji, napominju u Destatisu. Stopa nezaposlenosti u više je navrata prošle godine bilježila najniže mjesečne razine od ujedinjenja. Tako je u studenom kliznula na 6,3 posto, sa 6,4 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci zavoda. Podaci za prosinac bit će objavljeni u utorak.

You may also like