Rekordan broj birača registrirano za glasovanje u Njemačkoj

Do 21 sat u hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u Njemačkoj prijavio se neočekivano veliki broj birača koji će glasati na predstojećim parlamentarnnim izborima. Brojka od više od 16.000 birača koji su podnijeli zahtjev za prethodnu registriraciju zasigurno će biti još veća, budući se prijave primaju do ponoći te da će najvjerojatnije dio registracija stići još i poštom.

Za usporedbu navedimo kako je za drugi, rekordni, krug posljednjih predsjedničkih izbora u Njemačkoj sveukupno bilo prijavljeno 11.488 birača. Prije toga, za predsjedničke izbore 2009. na birališta u Njemačkoj izišlo je 6.383 birača, što je u odnosu na ove izbore razlika od nevjerojatnih deset tisuća. Sveukupno najviše zahtjeva zaprimio je GK RH u Stuttgartu. Po broju pristiglih zahtijeva, u odnosu na broj registriranih, najviše zahtjeva zaprimljeno je u Frankfurtu, potom Stuttgartu, Münchenu, Düsseldorfu, Berlinu i Hamburgu, piše Fenix.

Povećani broj prijavljenih za izbore u Njemačkoj, kakav se ne pamti još od vremena predsjednika Tuđmana, dosad je uvijek značio gužvu na biralištima ali i bio loš znak za vladajuće. Izbori 08. studenog pokazat će hoće li tako i ovaj put biti.

You may also like