Reiner: U demokraciji ne možemo svi misliti isto

U demokraciji ne možemo svi misliti isto, važno je da se mišljenja usklade na dobrobit hrvatskih građana, komentar je predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera (HDZ) na novinarski upit kako tumači svojevrsno razmimoilaženje između HDZ-a i Mosta oko kandidata za ministra hrvatskih branitelja. 

Nakon svečane primopredaje dužnosti bivšeg i novog vojnog ordinarija, novinari su u srijedu Reinera pitali što misli o razmimoilaženjima nakon što je čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao kako nije znao da je Milijan Brkić HDZ-ov kandidat za ministra branitelja, na što mu je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko potom uzvratio: “Ako dosad nije znao da je Milijan Brkić naš kandidat za ministra branitelja, sada zna”. Rainer je kazao kako u demokraciji “svi ne možemo misliti isto” te da svatko ima pravo na svoje mišljenje, a da je važno da se ta mišljenja usklade i na kraju rezultiraju na dobrobit hrvatskih građana. “To je dosad ovoj Vladi svaki put uspijevalo, a što nije prošloj Vladi kao što je dobro poznato”, istaknuo je.

Novinari su Reinera pitali i ima li razloga za zabrinutost, s obzirom da Domoljubna koalicija i Most imaju različita mišljenja i oko nadležnosti u MUP-u, na što im je odgovorio kako razloga za zabrinutost nema.  “Osim što neki žele da se stvori zabrinutost, jer se neprestano pokušava destabilizirati ova Vlada i stvoriti dojam da u državi vlada nekakva nestabilnost. Jer se SDP, nažalost, pogotovo neki u SDP-u kao primjerice bivši premijer, još uvijek nije pomirio s tim da je gubitnik i da mora sjediti u (oporbenoj) klupi više godina”, naglasio je Reiner.

Nije, kaže, čuo za najave Centra za mirovne studije da će podnijeti ustavnu tužbu budu li se ostvarile najave iz Banskih dvora te promjenom zakona dopustilo slanje vojske na državnu granicu, ističući da takav zakon još nije došao u Sabor “i kada dođe moći će se o tome razgovarati”.  “Nažalost, u javnom životu ima previše probnih balona, a da se poslije kaže kako o tome nije bio govora. Kada neki zakon dođe u saborsku proceduru, onda me pitajte o njemu i vrlo rado ću vam odgovoriti”, kazao je Reiner i dodao kako mu je teško govoriti o tome što neka građanska udruga želi ili ne želi.

Za novog vojnog ordinarija mons. Juru Bogdana izrazio je uvjerenje da će svoju službu obavljati vrlo uspješno, na dobrobit svih vojnika i policajaca koji su katoličke vjere. “Imamo dušebrižnike i za one drugih vjeroispovijesti, što govori da smo sekularna država koja itekako brine o svim svojim građanima”, istaknuo je. Ugovore između Hrvatske i Svete stolice vezano uz dušebrižništvo Reiner je rekao kako oni nisu sporni, iako ih neki pokušavaju i pokušavali su ih učiniti spornima. “Današnja primopredaja u Vojnom ordinarijatu je najbolji dokaz koliko ima koristi za naše vojnike i policajce”, dodao je.

You may also like